Nieuws

Aspergekweek mogelijk op Mars

Geplaatst op 27-06-2008 om 11u13 door Bert Carrein - 1801 keer gelezen
Nieuws

Uit een eerste analyse van de Marsbodem blijkt dat de grond voedingsstoffen bevat die een voorwaarde zijn voor het bestaan van leven op de planeet. Dat melden wetenschappers van NASA.

De Marslander Phoenix voerde woensdag tests uit in zijn TEGA-oven ("Thermal and Evolved Gas Analyzer") om de zuurtegraad en het alkalinegehalte van de bodem te meten en om te bepalen of de bodem gunstig is voor leven. "De grond lijkt vrij analoog te zijn aan de bodem aan de oppervlakte van hogergelegen droge valleien op Antarctica. Het gehalte aan basen op die plaats slaat werkelijk met verstomming", aldus wetenschapper Samuel Kouvanes.

Andere wetenschappers voegden eraan toe ook een variëteit aan zouten te hebben gevonden. Nu al staat vast dat het onder meer om magnesium, natrium, kalium en chloride gaat.

"Dat zijn (nog) meer aanwijzigen voor water, want er zijn zouten. We vonden ook een aanzienlijk aantal bouwstoffen of chemische stoffen nodig voor leven zoals we het kennen", vervolgde Koevanes in het communiqué van de NASA. Er is ook niks toxisch gevonden.

"Ik ben tot de bevinding gekomen dat het verbazingwekkende aan Mars is dat het geen vreemde wereld is, maar in veel aspecten - zoals de mineralogie, heel erg op de Aarde gelijkt. Deze soort grond heb je waarschijnlijk in je achtertuin. Je zou er vrij goed asperges kunnen kweken, maar wellicht geen aardbeien", aldus de vorser op de gezaghebbende website space.com. De wetenschappers weigerden echter te zeggen of er een vorm van primitief leven op Mars is geweest.

Vorige week werd er al ijs gevonden op Mars. Van bij de landing op de 'Rode Planeet' in mei, heeft de lander gegraven in de buurt van zijn landingplaats.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Dan toch leven op Mars?
Lees ook: Gezagvoerster noemt Marssimulatie "groot succes"
Lees ook: Week 3: Leven op Mars? (deel 2)
Lees ook: Organische bouwstenen voor leven op Mars
Lees ook: Toch weer hoop op organische moleculen in Mars' bodem
Lees ook: Water onder marsvulkaan?

Bekijk alle berichten uit deze categorie.