Nieuws

Mercurius kent onverwacht sterk vulkanisme

Geplaatst op 05-07-2008 om 11u17 door Bert Carrein - 946 keer gelezen
Nieuws

Mercurius, de planeet die het dichtst tot onze Zon staat, heeft de astronomen met onverwacht sterk vulkanisme verrast. Bovendien blijkt het oppervlak onverklaarbaar minder ijs te omvatten dan gedacht. Dat melden wetenschappers in het jongste nummer van het wetenschappelijke vakblad Science op basis van metingen door de Messenger-sonde van de NASA.

De onbemande Messenger is de eerste specifieke verkenner van Mercurius. Het tuig scheerde in januari voor een eerste keer voorbij de planeet die een diameter van 4.786 km heeft en die in 88 dagen rondom de Zon draait. Het was meteen het eerste bezoek dat Mercurius van de Aarde kreeg in meer dan 30 jaar, want de laatste bezoeker was de Mariner 10 in 1975.

De sonde vond vulkanen, reusachtige lavastromen en aanwijzingen voor een gigantisch magmareservoir onder het oppervlak van de kleinste planeet van ons zonnestelsel. De Messenger observeerde grote hoeveelheden van een donker gesteente dat een vulkanische oorsprong zou hebben. Zo is het enorme Caloris-inslagbekken met dit gesteente gevuld.

Maar in tegenstelling tot wat men bij dit gesteente zou verwachten, zou het oppervlak maar zes procent metaal bevatten. Vroeger dachten de wetenschappers dat zowat 60 procent van de massa van Mercurius terug zou zijn te voeren op een ijzerrijke kern, dubbel zoveel als bij gelijk welke andere planeet van ons zonnestelsel.
Op 6 oktober 2008 en 29 september 2009 zal de Messenger nog eens langs Mercurius vliegen om op 11 maart 2011 in een omloopbaan te komen rond de planeet.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Een kijk op Mercurius
Lees ook: Mercurius in benedenconjunctie
Lees ook: Een spectaculaire stralenkrater op Mercurius
Lees ook: Rembrandt inslagbassin op Mercurius
Lees ook: Mercurius anders dan voorheen gedacht
Lees ook: Onbekend donker materiaal op Mercurius

Bekijk alle berichten uit deze categorie.