Nieuws

Nieuws van Cassini

Geplaatst op 27-05-2006 om 20u01 door Bert Carrein - 1694 keer gelezen
Nieuws

Cassini, de onbemande Saturnusverkenner, is intussen een kleine twee jaar bezig aan zijn waarnemingen van de geringde planeet, heeft ook in mei weer enkele belangrijke observaties verricht.

Op 20 mei passeerde Cassini de grootste maan van Saturnus, Titan, op amper 1879 kilometer hoogte. Tijdens die flyby nam het Radio Science Subsystem een bedekking van de aarde door Titan waar, om zo een dichtheidsprofiel op te stellen van de ionosfeer van Titan, de temperatuur, druk en absorptie van de neutrale atmosfeer, en informatie te verzamelen over de kleinere structuren in de atmosfeer, zoals zwaartekrachtgolven en turbulentie.

Alle verzamelde data zijn van goede kwaliteit, en zullen in de komende dagen en maanden verder verwerkt worden. Er werd zelfs voor de eerste maal een zogenaamde 'bistatische echo' tot stand gebracht - een golf die vertrekt vanuit Cassini en terugkaatst op het oppervlak van Titan - die ons na verder onderozek veel meer kan vertellen over het oppervlak van Titan.

Op 22 mei passeerde Cassini voorbij de maan Polydeuces, op de respectabele hoogte van 64057 kilometer. Ook werd die dag het afdekluik van de hoofdmotor opnieuw geopend. Het werd twee dagen eerder gesloten, als voorzorgsmaatregel omdat de sonde mogelijk door enkele stofwolken moest passeren. Die maatregel werd vorig jaar ook genomen, toen Cassini doorheen de ringen van Saturnus passeerde.

Bron: http://www.urania.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Hoe zou het zijn met Cassini
Lees ook: Net onder het vlak van Saturnus' ringen
Lees ook: Saturnusmissie Cassini met twee jaar verlengd
Lees ook: Cassini benadert opnieuw Titan
Lees ook: Piepklein maantje ontdekt door Cassini
Lees ook: Saturnusmissie Cassini met 7 jaar verlengd

Bekijk alle berichten uit deze categorie.