Nieuws

Kortsluiting in Phoenix-oven

Geplaatst op 05-07-2008 om 11u18 door Bert Carrein - 1579 keer gelezen
Nieuws

Er heeft zich een kortsluiting voorgedaan in de TEGA-oven op de Amerikaanse Marssonde Phoenix die stalen van het oppervlak van de Rode Planeet onderzoekt, zo heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA meegedeeld.

De acht ovens van de TEGA moeten materiaal, dat door de robotarm van de Phoenix is opgeschept van de bodem op de noordelijke pool, verhitten om de precieze samenstelling ervan na te gaan.

Eerste pogingen om een bodemstaal in een oven te brengen, mislukten omdat het materiaal te fel aaneenklitte. Het probleem werd opgelost door het staal zodanig te schudden dat het uiteindelijk toch in de TEGA belandde.

Maar nu hebben de ingenieurs en wetenschappers een korstluiting in oven vier van het instrument ontdekt, vermoedelijk veroorzaakt door de lange vibratietechnieken bij de eerste probleemoplossing. Gezien elke overbrenging naar de oven vibraties met zich meebrengt, is de vrees gerezen dat de volgende poging wel eens de laatste kan zijn.

De wetenschappers hopen een nieuwe kortsluiting te voorkomen door zo zorgvuldig mogelijk de nieuwe materiaaloverbrenging uit te voeren, aldus Peter Smith, wetenschappelijk leider van het project dat 420 miljoen dollar kost.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Phoenix is aangekomen op Mars!
Lees ook: Marslander heeft ijskruimels gevonden
Lees ook: Phoenix vindt opnieuw aanwijzing voor water op Mars
Lees ook: Robotarm Phoenix raakt Marsbodem aan
Lees ook: Maandag landt Phoenix Mars Lander
Lees ook: Wervelend stof brengt Phoenix niet in gevaar

Bekijk alle berichten uit deze categorie.