Nieuws

Europa lanceert twee satellieten

Geplaatst op 08-07-2008 om 11u19 door Bert Carrein - 1554 keer gelezen
Nieuws

Van op de basis Kourou in Frans-Guyana heeft een Europese Ariane-5 draagraket vannacht met succes twee omroepsatellieten gelanceerd, zo was rechtstreeks te volgen op Arianespace TV.

De vierde Ariane-5 van dit jaar vertrok maandag om 23.47 uur Belgische tijd. De 184ste Ariane voerde twee "passagiers" mee: de ProtoStar-1 voor de nieuwe Aziatische operator ProtoStar en de BADR-6 voor operator Arabsat in het Midden-Oosten.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuwsEen kleine 28 minuten na de start was de ProtoStar-1 de eerste om vrij te komen uit de nok van de 50 meter hoge tweetrapsraket. De satelliet is door het Amerikaanse Space Systems/Loral gebouwd en dient om televisie-utzendingen rechtstreeks in de huiskamer te brengen en voor breedbandinternet in zuidoost-Azië en India. Binnen het halfjaar wil de pas in 2003 opgerichte operator zijn tweede satelliet lanceren.

Zowat acht minuten na de Aziatische satelliet begon de door de Europese bedrijven EADS Astrium en Thales Alenia Space samen gebouwde BADR-6 aan haar autonome reis door de ruimte, eveneens enkel voor omroepdoeleinden plus multimedia- en internettoepassingen bestemd ten behoeve van 130 miljoen kijkers in delen van Afrika en het Midden-Oosten.

Het was meteen de zesde satelliet voor de operator Arabsat die door een Ariane is gelanceerd. Het was ook al de veertigste start van een Ariane-5 die voor het eerst in 1996 vloog (maar bij de eerste missie totaal faalde), en het 26ste succes op rij voor dit type van draagraket.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Europa wordt volwaardige partner van ISS
Lees ook: Aardse exoplaneten zoeken
Lees ook: België regelt ruimtevaartschuld bij ESA
Lees ook: Herschel klaar voor lancering
Lees ook: ESA doet belangrijke ontdekking
Lees ook: Uniek Europees experiment

Bekijk alle berichten uit deze categorie.