Nieuws

Temperatuur en niveau zeewater stijgen sneller

Geplaatst op 09-07-2008 om 11u22 door Bert Carrein - 2062 keer gelezen
Nieuws

Een internationaal team van wetenschappers heeft ontdekt dat de temperatuur en het niveau van het zeewater de voorbije decennia vijftig procent sneller gestegen zijn dan aanvankelijk gedacht. Ze merkten een fout in hun gegevens en na de correctie van die fout en een complexe statistische analyse kregen ze een duidelijk beeld van de stijging tussen 1961 en 2003.

De wetenschappers hadden al langer bedenkingen bij de gegevens, omdat ze niet overeenkwamen met de resultaten van computers over het klimaat en de oceanen. De oceanen slagen ruim negentig procent van de warmte van het klimaatsysteem van de planeet op. Naarmate water warmer wordt, zet het ook meer uit. Dat leidt tot een stijging van het zeeniveau. Ook smeltende gletsjers en ijs in Groenland en Antarctica dragen bij tot die stijging.

Tussen 1961 en 2003 zou het zeeniveau jaarlijks gemiddeld 1,6 millimeter gestegen zijn. Maar sinds 1993 stijgt het zeeniveau ieder jaar meer dan 3 millimeter. De sterkere uitstoot van koolstofdioxide zou daar de grootste oorzaak van zijn. De wetenschappers hebben nu een groter vertrouwen in de modellen die ze gebruiken om de toekomst te voorspellen. Het 'Intergovernmental Panel on Climate Change' (IPCC) voorspelt dat het zeeniveau tegen het einde van deze eeuw met tachtig centimeter zal stijgen als de uitstoot van koolstofdioxide niet wordt aangepakt.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Komeetinslag in het Dryas
Lees ook: Zomertijd
Lees ook: De zeespiegel stijgt zeer snel
Lees ook: Ban Ki-moon observeert opwarming in Antarctica
Lees ook: Dit weekend gaat de zomertijd in
Lees ook: Oude meteorieten opsporen

Bekijk alle berichten uit deze categorie.