Nieuws

1 augustus gedeeltelijke zonsverduistering

Geplaatst op 14-07-2008 om 11u31 door Bert Carrein - 1457 keer gelezen
Nieuws

Als u erbij was zal u het vermoedelijk nog goed herinneren... de totale zonsverduistering van 11 augustus 1999. Deze was, dankzij het prachtige zomerweer, namelijk uitstekend te zien in België alsook in verschillede buurlanden waardoor het vermoedelijk de drukst bekeken totale zonsverduistering ooit was. En deze zomer, op 1 augustus 2008 om precies te zijn, kunnen we opnieuw dit hemels fenomeen beleven. Toch gedeeltelijk. Want alhoewel de verduistering volledig is, zal deze hier bij ons slechts gedeeltelijk te zien zijn. De totaliteit, de locatie waar de Zon volledig verduisterd zal worden, bevindt zich namelijk deze keer boven China, Mongolië en Siberië. Daarom zullen heel wat ervaren sterrenkundigen deze zomer naar het Oosten trekken. Wie niet zo gedreven of kapitaalkrachtig is en hier in België blijft kan echter ook van deze verduistering genieten.

Alhoewel tijdens het maximum zo'n 25% van de diameter van de Zon, ofwel 14,6 procent van haar oppervlak bedekt zal worden, zal er geen duidelijk zichtbare verduistering plaatsvinden. De straten en pleinen zullen niet, zoals destijds in '99, in duisternis vertoeven maar nog steeds baden in het zonlicht. Dat is tenminste wanneer het weer niet tegen zit. Het zonlicht is namelijk zo krachtig dat zelfs wanneer we 90% van de zonneschijf zouden bedekken we nog steeds geen duidelijk verschil zouden merken in onze dagelijkse bezigheid. Kortom, moest u niet van deze gedeeltelijke zonsverduistering gehoord hebben, via dit artikel of andere media, dan had u er doodgewoon niets van gemerkt. Net dat maakt een gedeeltelijke zonsverduistering ook zo boeiend. Want slechts door gebruik te maken van een eclipsbril, die u wellicht nog ergens liggen hebt, of een daarvoor speciaal uitgeruste telescoop kan u dit hemelfenomeen in al z'n glorie aanschouwen.

Op vrijdag 1 augustus kan men in zowat gans Europa deze gedeeltelijke zonsverduistering waarnemen. Dus ook wanneer u op reis bent kan u, tussen de heerlijke barbeque door, even stilstaan bij deze gebeurtenis. Meer nog. Als u zeker wil zijn van wat hemels vuurwerk zakt u het best af naar Zwitserland. Want daar wordt in de avond hun nationale feestdag afgesloten met door mensen gemaakt 'aards' vuurwerk. Ook een topper.

Om je goed voor te bereiden controleert u het best of uw eclipsbril nog voldoende veilig is. De speciale folie, die overigens net iets meer dan 99,5% van het zonlicht weg filtert, moet nog in perfecte staat zijn. Kleine gaten of verkleuringen van het material duiden op slijtage en kunnen we alleen maar afraden. Uw ogen moeten namelijk nog een leven lang mee. Ook kijken door een donkere zonnebril, DVD of lasbril raden we ronduit af. Dit is een verzinsel die jaren geleden opdook in de media en waarmee sterrenkundigen helemaal niet mee opgetogen waren omdat voldoende bewezen is dat gebruik door deze gegarandeerd schade veroorzaken. Kortom, een goedkope eclipsbril is voldoende. Het enige nadeel die u hebt is dat een eclipsbril niet vergroot en u het hemelfenomeen in het klein moet aanschouwen. Een tip is om uw eclipsbril stevig vast te maken voor uw verrekijker. Pas hiermee echter op, want als deze los zou geraken, wat wel eens zou kunnen door de warmteontwikkeling, dan ontvangt uw oog het zonlicht vele malen verstekt en is dit het laatste wat u ooit zal zien.

Wie absoluut veilig en confortabel wil kijken raden we aan om een Solarscope aan te schaffen. Dit doet denken aan een dure telescoop, maar is in feit een simpel en goedkoop toestel dat specifiek gemaakt is om naar de Zon te kijken. In feite is het zelfs niet meer dan een grote kartonnen doos met daarin een gat waardoor een lens het zonlicht uitvergroot en aan de hand van een kleine ingebouwde spiegel projecteerd wordt op de binnenzijde. Wat vooral handig is aan deze 'doos' is dat meerdere personen tegelijkertijd mee kunnen kijken en er geen enkele mogelijkheid is om schade te berokken aan uw ogen. Veilig en goedkoop dus. Wie geen aankoop overweegt kan steeds terecht bij de plaatselijke sterrenkundige vereniging of sterrenwacht. Zij helpen u zeker ook verder.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

De T staat voor de lijn waarop de zonsverduistering totaal zal zijn. Een smalle band die loop van Groenland, doorheen Rusland, via Siberië naar Mongolië om te eindigen in China.

Nu u weet welk materiaal er benodigd kan worden dient u te weten waar en wanneer te kijken. Waar lijkt redelijk evident. Hoe is andere kost. Dit hangt namelijk af waar u zich op dat moment bevindt. In Oostende, Brussel of de een of andere wijnstreek in Frankrijk maakt een verschil.

En niet alleen door de kost die men daar produceert. In de praktijk komt het erop neer dat hoe noordelijker je bevindt in onze regio, hoe grote percentage van de Maan de Zon zal bedekken. In de Benelux mag je rekenen op een begin van de verduistering rond 10.36 uur en een einde rond 12.16 uur. Dit is een gemiddelde voor onze regio. De hoogte van de Zon is dan 51,5 graden. Dit komt ongeveer overeen met de hoek tussen de horizon en het zenit, wat het punt vlak boven u betreft. U kan er alvast niet naast kijken.

Maar wat maakt een eclips of zonsverduistering nu zo uniek. Wel, hebt u er al eens op gelet dat zowel de Maan als de Zon schijnbaar aan de hemel even groot lijken ? We zeggen doelbewust 'lijken' omdat beide objecten zeer verschillend zijn. Niet alleen in samenstelling, maar ook in omvang en afstand tot de wwaarnemer op Aarde. De Maan is de natuurlijke satelliet van de Aarde. Draait er dus omheen, en is heel wat kleiner. De Maan draait gemiddeld op zo'n 345.000 kilometer van de Aarde. Een ruimteschip heeft ongeveer drie dagen nodig om deze te bereiken. Een auto, moest die door de ruimte kunnen bewegen, enkele tientallen jaren. Wat leuk is om te weten is dat sommige auto's daadwerkelijk dergelijke afstanden hebben afgelegd tijdens hun bestaan. Welliswaar hier op Aarde. Kijk maar eens hoeveel kilometers u met uw stalen ros haalt op jaarbasis. U zal zich verbazen.

De Zon daarentegen staat op ongeveer 150 miljoen kilometer. Een héél stuk verder. En dat is maar goed ook want deze werkelijk gigantische vuurbal zou onze kostbare Aarde, moest deze op dezelfde afstand tot ons staan als de Maan, deze in enkele minuten volledig verdampen. Ook draait de Zon niet om de Aarde, maar de Aarde met de Maan om de Zon. En dat één maal per jaar. Het feit dat de Maan en de Zon schijnbaar even groot lijken aan de hemel is dus puur toeval. Moest de Maan ietwat dichterbij staan, zoals heel lang geleden het geval was, zouden we niet kunnen genieten van deze unieke gebertenis waarbij we de zonnevlammen en de corona, zijnde de gloed rond de Zon, zouden kunnen waarnemen. We zitten dus in een bijzonder unieke situatie, die zich wellicht op niet veel andere planeten elders in het zonnestelsel en zelfs het heelal voordoet. Nog een reden om onze unieke planeet te koesteren.

Voor de meeste mensen, laten we eerlijk zijn, is dit alleen een leuke gebeurtenis. Een mooi fenomeen. Voor wetenschappers kan een verduistering ons veel vertellen. Van de meting van de correcte afstand tot de Zon, de bestudering van zonnevlammen en aldus de activiteit van de Zon tot allerlei wetenswaardigheden over de dynamiek van de Aardse atmosfeer. Hoedanook, wie het ook bekijkt, het blijft een bijkomende troef deze zomer.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Over 1 maand totale eclips
Lees ook: Deze zomer langste eclips in 500 jaar
Lees ook: Gedeeltelijke zonsverduistering
Lees ook: Gedeeltelijke zonsverduistering op 4 januari
Lees ook: Spectaculaire zonsverduistering
Lees ook: Eclipsreis 2009

Bekijk alle berichten uit deze categorie.