Nieuws

Spirit en Opportunity nog steeds in actie

Geplaatst op 27-05-2006 om 20u05 door Bert Carrein - 2132 keer gelezen
Nieuws

Beide jeeps, die in januari 2004 aankwamen op de rode planeet, zetten hun wetenschappelijke verder. Opportunity staat op het punt de grote Victoria Crater in het Meridiani Planum gebied te gaan verkennen. Deze krater is zes keer groter dan de Endurance krater in hetzelfde gebied, die hij reeds in 2004 in kaart bracht.

Het landschap in Meridiani Planum is vrij ruig. De grond is bezaaid met rotsblokken en zanderige ribbels. Dat is niet het meest eenvoudige terrein voor de intussen overbejaarde rover - de oorspronkelijke missie zou drie maanden duren - maar men is vastbesloten Opportunity zo ver als mogelijk in de richting van de krater te sturen.

Spirit maakt zich intussen klaar om de winter in te gaan. Hij bevindt zich aan de andere kant van Mars, waar de winter stilaan intrede doet. het Rock Abrasion Tool of RAT - een kleine cirkelvormige boor, waarmee gedetailleerd gesteente-onderzoek gedaan kan worden - heeft intussen de geest gegeven. De jeep is in zo'n positie geplaatst dat zijn zonnepanelen toch maximale lichtinval krijgen tijdens de winter, zodat hij de hele tijd kan doorgaan met wetenschappelijke waarnemingen.

Bron: http://www.urania.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Spirit en Opportunity al vijf jaar op Mars
Lees ook: Nieuwe aanwijzingen van vroeger leven op Mars
Lees ook: Mysterie: Marsjeep herstart computer op eigen kracht
Lees ook: Verloren marsjeep Spirit wordt stilstaand platform
Lees ook: Slecht nieuw voor Spirit en Opportunity
Lees ook: De Marsrovers weer in actie

Bekijk alle berichten uit deze categorie.