Nieuws

Frank De Winne mogelijk eerste Europese commandant ISS

Geplaatst op 25-07-2008 om 11u34 door Bert Carrein - 1642 keer gelezen
Nieuws

Frank De Winne wordt mogelijk de eerste Europese astronaut die commandant wordt aan boord van het Internationaal Ruimtestation ISS. Die hypothese heeft de afgelopen dagen aan geloofwaardigheid gewonnen.

De Belgische astronaut werd in februari aangeduid voor een verblijf van zes maanden aan boord van het ISS tussen eind mei en eind november 2009. Met twee Russen, twee Amerikanen en een Canadees zal hij deel uitmaken van de eerste volledige bemanning van zes mensen sinds de uitbreiding van het ISS met het Europese laboratorium "Columbus" en de Japanse module "Kibô".

Het European Space Agency (ESA) weigert momenteel de informatie te bevestigen en beperkt zich tot de uitlating dat die optie effectief op de tafel ligt. Bij de federale wetenschappelijke instellingen, die het beheer verzekeren van de Belgische deelname aan de programma's en activiteiten van de ESA, is men spraakzamer. "Het is heel waarschijnlijk dat Frank De Winne tijdens de laatste twee maanden van zijn verblijf het commando over het station krijgt", luidt het. "Er is een mondeling akkoord in die zin, maar er is nog niks getekend".

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Sojoez komt deze namiddag aan bij ISS
Lees ook: ISS vermijdt botsing met afval
Lees ook: Stroomvoorziening in ISS geoptimaliseerd
Lees ook: ISS geplaagd door pannes
Lees ook: Een boemerang komt ook in de ruimte terug
Lees ook: Russisch vrachtruimteschip los van ISS

Bekijk alle berichten uit deze categorie.