Nieuws

Grote Rode Vlek slokt kleinere broer op

Geplaatst op 20-07-2008 om 11u38 door Bert Carrein - 2062 keer gelezen
Nieuws

Op de planeet Jupiter voltrekt zich op dit moment een gigantisch natuurevenement: de 'Grote Rode Vlek', een enorme rondwervelende storm die al zeker 300 jaar woedt op de planeet, is er begonnen met het verslinden van een andere orkaan, de 'Baby Rode Vlek'. Dat blijkt uit beelden van de ruimtetelescoop Hubble.

De diameter van de 'Grote Rode Vlek' bedraagt twee keer die van de Aarde. De kleinere broer was de megastorm de voorbije weken te dicht genaderd, melden wetenschappers van het Hubble-instituut in Baltimore. De Hubble maakte op 15 mei, 28 juni en 8 juli foto-opnames van de gasreus en daaruit blijkt dat de 'Baby Rode Vlek' opgeslokt wordt. Rond diezelfde periode passeerde 'Rode Vlek Junior', een orkaan die in 2006 ontstond, de gigantische wervelstorm zonder kleerscheuren. 'Rode Vlek Junior' is ongeveer half zo groot als de originele Rode Vlek, en dus vergelijkbaar met de diameter van planeet Aarde.

In 2004 was de 'Grote Rode Vlek' nog ongeveer half zo groot als 100 jaar geleden. Het is niet bekend hoe lang ze nog zal voortbestaan. Stormen van deze grootte zijn niet ongewoon in de atmosfeer van gasgiganten. De planeet Neptunus heeft bijvoorbeeld de 'Grote Donkere Vlek'.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Prachtfoto van Io
Lees ook: Nasa en Esa kiezen voor Jupiter missie
Lees ook: Gigantische inslag op Jupiter
Lees ook: De twee grootste stormen
Lees ook: Jupiters rode vlek blijft warm
Lees ook: Robot getest om van oceanen van Europa te scannen

Bekijk alle berichten uit deze categorie.