Nieuws

Steden in wolken van Venus?

Geplaatst op 31-07-2008 om 14u40 door Bert Carrein - 1946 keer gelezen
Nieuws

Het is niet makkelijk om comfortabele plaatsen te vinden om ergens anders te verblijven in het zonnestelsel. Nochtans suggereert Geoffrey Landis, wetenschapper aan Glenn research van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, dat Venus een goede plaats zou kunnen zijn.

Waarschijnlijk zal je wel al denken: Venus?? Aan de oppervlakte heersen temperaturen van om en bij 490°C en een druk ongeveer gelijk aan 92 keer de aardse druk aan de oppervlakte. Dat klinkt niet echt heel gastvrij.

En toch suggereert Landis, sciencefiction schrijver in zijn vrije tijd, dat we wat meer ruimdenkender moeten zijn. In een recent interview geeft hij aan om een stad te bouwen in de wolken, op zo'n 50 kilometer hoogte. Op deze hoogte lijkt de atmosfeer van Venus wat meer weg van die van de Aarde. De druk is er ongeveer hetzelfde als aan het aardse oppervlak en de temperaturen liggen tussen nul en 50 graden. Zuurstofmaskers zijn wel nog nodig, maar waarschijnlijk ruimtepakken niet.

Landis voegt eraan toe dat het waarschijnlijk niet zo moeilijk te construeren is - en drijvend te houden. "De atmosfeer van Venus bestaat voornamelijk uit CO2, waardoor de aardse atmosfeer - zuurstof en stikstof - veel lichter is. Mocht je gewoon de kamer nemen waar je in zit en de muren vervangt door iets lichten en dunner, met dezelfde aardse lucht, zou deze kamer gewoon drijven op Venus."

Bron: http://www.space.com/businesstechnology/080723-technov-cloud-city.html

Gerelateerde berichten

Lees ook: Venus zorgt voor explosie aan UFO-meldingen
Lees ook: Nieuwe sonde naar Venus
Lees ook: NASA gaat atmosfeer van Venus bestuderen
Lees ook: Venus geologisch nog steeds in leven
Lees ook: Venus ontsluierd
Lees ook: Messenger en Venus Express onderzoeken dampkring Venus

Bekijk alle berichten uit deze categorie.