Nieuws

Mars Express scheert voorbij marsmaan

Geplaatst op 31-07-2008 om 14u40 door Bert Carrein - 4106 keer gelezen
Nieuws

De Europese sonde Mars Express maakt de meest dichtste vlucht voorbij marsmaan Phobos ooit. Dit om de nog nooit eerder geziene regionen van de kleine, rotsachtige object te scannen.

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA laat de mars Express nog net geen 100 km boven het oppervlak van Phobos, een van de twee marsmanen, scheren. Deze flyby is de derde - en dichtste - in een reeks van vijf deze zomer om de maan zeer gedetailleerd in kaart te brengen.

Met een diameter van 22 km is Phobos groter dan de tweede maan Deimos, 12 km lang (Deimos is allesbehalve rond). Beide satellieten werden voor het eerst waargenomen door de astronoom Asaph hall in 1877, maar onderzoekers zoeken nog steeds uit of de manen ingevangen asteroïden zijn, oude planetesimalen uit het ontstaan van het zonnestelsel of de resten van een gigantische Mars-impact.

Mars Express is niet de enige sonde die Phobos wat van dichterbij zal bestuderen dit jaar. In april heeft de Mars Reconnaissance Orbiter van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA de maan Phobos ook al eens beter bestudeert met als gevolg een van de meest gedetailleerde foto's van de natuurlijke satelliet genomen door de HiRISE-camera.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.space.com/scienceastronomy/080723-marsexpress-phobos.html

Gerelateerde berichten

Lees ook: Mars Express scheert langs Phobos
Lees ook: ExoMars-missie opnieuw met twee jaar uitgesteld
Lees ook: Mars Reconnaissance Orbiter in baan om Mars
Lees ook: Marssonde Odyssey breekt record
Lees ook: Geen contact meer met Mars Global Surveyor
Lees ook: Mars Reconnaissance Orbiter werkt weer

Bekijk alle berichten uit deze categorie.