Nieuws

Toestand van SOHO verzekerd

Geplaatst op 27-05-2006 om 20u24 door Bert Carrein - 3461 keer gelezen
Nieuws

De zonnewaakhond van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, SOHO, zal langer dan gepland zijn waarnemingen kunnen verderzetten. Deze week werd geld vrijgemaakt om de sonde nog minstens tot december 2009 in bedrijf te houden.

SOHO werd gelanceerd op 2 december 1995, en sindsdien heeft het SOlar and Heliosperic Observatory - want daar staat de afkorting SOHO voor - ons een nooit gezien beeld van de zon gegeven, en dat niet alleen van de zijde die naar de aarde toe gekeerd is.

De sonde is intussen meer dan tien jaar oud, maar is nog in uitstekende gezoendheid. Meer dan 2300 wetenschappers hebben in die periode gebruikt gemaakt van de gegevens van de sonde. De afgelopen twee jaren verscheen er elke dag een wetenschappelijk artikel dat gebaseerd was op de wetenschappelijke resultaten van de SOHO missie.

De komende twee jaar zullen vijf bijkomende observatiesatellieten SOHO vervoegen in zijn baan om de zon. Twee ervan zijn Europees, en eentje zal van Japanse makelij zijn. Twee NASA satellieten, STEREO en de Solar Dynamics Orbiter, vervoegen het selecte gezelschap.

Bron: http://www.urania.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Russische Corona-Foton missie zal de zon onderzoeken
Lees ook: Het butterfly-effect
Lees ook: De zon ontstaan in een grote groep sterren
Lees ook: Vreemde verschijnselen bij elektrische zonnedeeltjes
Lees ook: Missie van Ulysses toch nog niet voorbij
Lees ook: Superstorm door de Zon in 2012?

Bekijk alle berichten uit deze categorie.