Nieuws

Sterren bij het hart van de Melkweg

Geplaatst op 01-08-2008 om 14u55 door Bert Carrein - 1023 keer gelezen
Nieuws

De buurt rondom een zwart gat lijkt geen plaats om sterren groot te brengen. Gewelddadige zwaartekrachtwerking kan gaswolken uit elkaar halen, waardoor het moeilijk wordt voor sterren om te ontstaan. Nu hebben astronomen echter bewijs gevonden voor zeer jonge sterren in een ring van gas dichtbij het hart van de Melkweg, waar zich een massief zwart gat zou schuilhouden.

Deze protosterren, zo'n 6 tot 20 lichtjaar vanaf het centrum van ons sterrenstelsel zijn omgeven door zoveel gas en stof dat ze niet kunnen worden opgemerkt met telescopen. In plaats daarvan heeft Farhad Yusef-Zadeh aan de noordwestelijke universiteit van Evanston (Illinois, VSA) samen met collega's de sterren gevonden aan de hand van radiosignalen.

Het team heeft ontdekt dat de gasmoleculen veel energie bevatten door het regelmatige botsen met andere moleculen. Hierdoor zenden de moleculen straling uit in de vorm van radio-signalen. Zo weet men dat het gas samentrekt om protosterren te vormen, die een kort leven zullen beschoren zijn, maar wel tot tien maal zwaarder dan onze zon.

Astronomen weten voor een paar jaar dat de ring van gas dik genoeg is om sterren te vormen. Niemand wist echter of de gravitationele krachten in deze wolk sterk genoeg zouden zijn om het gas werkelijk te doen samentrekken tot sterren ondanks de gewelddadige krachten van het zwarte gat.

Bron: http://space.newscientist.com/article/dn14390-stellar-nursery-found-near-milky-ways-violent-heart.html

Gerelateerde berichten

Lees ook: De Melkweg roofde sterren
Lees ook: Kaart van de Melkweg wordt verder uitgebreid
Lees ook: Centrale zwart gat niet altijd even rustig
Lees ook: Reusachtige gasstroom is groter dan gedacht
Lees ook: Niet alle planeten draaien rond een ster
Lees ook: Melkweg draait sneller rond zijn as dan gedacht

Bekijk alle berichten uit deze categorie.