Nieuws

Falcon 1-raket faalde door ontwerpfout

Geplaatst op 07-08-2008 om 15u00 door Bert Carrein - 1585 keer gelezen
Nieuws

De derde lancering van de volledig met privémiddelen ontwikkelde Amerikaanse Falcon 1-draagraket is een fiasco geworden omwille van een ontwerpfout waardoor de eerste en tweede trap met elkaar in botsing kwamen, zo heeft stichter en ceo Elon Musk van de raketbouwer laten weten.

In de nacht van zaterdag op zondag lanceerde SpaceX vanop het eiland Omelek op het atol Kwajalein in de Stille Oceaan zijn derde Falcon 1, een lichte draagraket waarvan de ontwikkeling geen cent overheidsgeld heeft gekost. Maar voor de derde keer faalde de raket, waarop ook al het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA zijn oog had laten vallen.

Volgens Musk werkte de eerste trap naar behoren en steeg zijn raket naar 217 kilometer hoogte. Maar het liep dan mis met de nieuwe Merlin 1C-motor. Die diende anderhalve seconde te stoppen voor de afscheiding van de eerste trap, iets meer dan 2 1/2 minuut na lancering. Maar er bleef nog wat stuwkracht over zodat de eerste trap na afscheiding met de tweede trap in botsing kwam, zonder tot een explosie te komen. Heel het gevaarte plofte in de Stille Oceaan, zonder dat er brokstukken werden gevonden.

Musk noemt het designprobleem, dat neerkwam op slechts één seconde in de missie, "relatief klein" en zegt dat het opgelost raakt voor een nieuwe lanceerpoging, ten vroegste begin september. Maar dat zal zonder de Maleisische satelliet zijn die eerst met de vierde Falcon 1 zou meegaan. De RazakSat-1 is nu voorzien voor de vijfde Falcon 1.

De CEO zei dat de klanten nog steeds achter zijn bedrijf Space Exploration Technologies staan ondanks het drie keer falen van evenveel lanceringen. Ook de primaire klant van zaterdag, het Pentagon, blijft in het tuig geloven. Er hangen de komende maanden zelfs nieuwe lanceercontracten in de lucht, terwijl het programma al twaalf komende lanceringen omvat.

De Merlin 1C zal ook - met tien stuks in één raket - het hart vormen van de zware Falcon 9 die het zal moeten opnemen tegen kleppers als de Atlas van Lockheed Martin en de Delta van Boeing.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Nieuw ruimtepak kan veel tijd besparen
Lees ook: Bekijk lancering spaceshuttle Endeavour live!
Lees ook: Iran lanceert binnen 10 jaar astronaut
Lees ook: Waterijs en aluminiumpoeder doen dienst als raketbrandstof
Lees ook: Bekijk lancering Space Shuttle Endeavour live!
Lees ook: Vervroegde terugkeer van STS-118

Bekijk alle berichten uit deze categorie.