Nieuws

West-Europa warmt tweemaal zo snel op

Geplaatst op 09-08-2008 om 15u01 door Bert Carrein - 1398 keer gelezen
Nieuws

In België, en bij uitbreiding in zowat heel West-Europa, stijgt de temperatuur gemiddeld meer dan twee keer zo snel als in de rest van de wereld. Dat blijkt uit het nieuwste klimaatrapport van het Nederlandse KNMI.

Sinds de jaren vijftig is de temperatuur wereldwijd met ongeveer een halve graad gestegen. "In West-Europa bedraagt die toename, afhankelijk van het seizoen, iets van één tot anderhalve graad", zegt Arie Kattenberg, de auteur van het klimaatrapport. Europa, of toch tenminste grosso modo het gebied van Frankrijk tot Polen, loopt immers niet in alle seizoenen even snel voorop. Vooral de lente wordt erg snel warmer. Om exact te zijn: 2,8 keer sneller dan het wereldgemiddelde.

En hoewel u het in het licht van de jongste weken misschien niet gaat geloven: België heeft steeds vaker blauwe luchten met minder wolken en meer zon. Tot 1985 nam de hoeveelheid zonnestraling in België nog licht af, maar daarna nam die juist sterk toe. "Mede hierdoor zijn de lente- en zomertemperaturen tot midden jaren tachtig nauwelijks toegenomen en daarna dubbel zo snel gestegen", aldus het KNMI.

De extra zonneschijn zou goed zijn voor een halve graad van de totale opwarming van ongeveer anderhalve graad. Het broeikaseffect doet de rest. Ook de afname van de bewolking speelt waarschijnlijk een rol. Dat de bewolking afneemt, is vooral te danken aan meer zuidelijke wind.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Gigantisch stuk ijs breekt af bij Antarctica
Lees ook: Kettingreactie na ruimtebotsing?
Lees ook: Wat gebeurt er nu in 2012?
Lees ook: Temperatuur en niveau zeewater stijgen sneller
Lees ook: NASA brengt luchtvervuiling van de wereld in kaart
Lees ook: Dit weekend gaat de zomertijd in

Bekijk alle berichten uit deze categorie.