Nieuws

Erupties door schommeling in magnetisch veld van de Zon

Geplaatst op 11-08-2008 om 15u02 door Bert Carrein - 1757 keer gelezen
Nieuws

Tijdelijke en plaatselijke schommelingen in het magnetisch veld van de zon veroorzaken de fameuze erupties op onze ster, zo hebben Duitse wetenschappers voor het eerst kunnen vaststellen. Bij uitbarstingen op de zon komen ongelooflijke massa's energie vrij, aldus onderzoekers van het Max-Planck Instuituut voor Onderzoek van de zon (MPS) in Katlenburg-Lindau. Bij één enkele eruptie was dat op een half uur 100.000 keer meer energie dan een heel jaar lang op aarde wordt verbruikt.

Met een nieuwe meetmethode zijn de onderzoekers voor het eerst erin geslaagd een verklaring voor het fenomeen te vinden waarbij geladen deeltjes en straling de kosmos worden ingespuwd. Verantwoordelijk voor de erupties in de zogenaamde corona, de buitenste lagen van de atmosfeer van de zon, zijn tijdelijke en plaatselijke schommelingen in het magnetisch veld. Een uitbraak wordt eigenlijk al dagen tevoren aangekondigd. Energie baant zich dagenlang een weg doorheen het magnetisch veld en accumuleert door sterke elektrische stromen. Een deel van die energie wordt dan bij de uitbarsting in bewegingsenergie omgezet en vrijgegeven.

Deze onderzoeksresultaten kunnen volgens Thomas Wiegelmann van het MPS helpen in de toekomst dergelijke uitbraken te voorspellen. Zo'n erupties kunnen satellieten doen uitvallen alsmede de stroomvoorziening op aarde in de war helpen.

Bron: http://www.demorgen.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: NASA lanceert sonde naar de zon voor zonnestormen
Lees ook: Sigmoïden op de zon verklaard?
Lees ook: Na 2015 geen zonnevlekken meer?
Lees ook: Grote zonne-uitbarsting
Lees ook: Er zit muziek in de Zon
Lees ook: Hinode geeft meer inzicht over de oorsprong van zonnewind

Bekijk alle berichten uit deze categorie.