Nieuws

Opvolger van spaceshuttle ten vroegste in 2014

Geplaatst op 12-08-2008 om 15u03 door Bert Carrein - 1525 keer gelezen
Nieuws

De Orioncapsule, het nieuwe Amerikaanse bemande ruimtetuig dat de shuttle moet vervangen, zal zeker niet voor maart 2014 een eerste vlucht maken, zo heeft de NASA bekendgemaakt. De maidenvlucht komt er aldus in het beste geval een jaar later dan het Amerikaanse ruimtevaartbureau had voorzien, omwille van geldgebrek en technische moeiljkheden.

"De NASA doet er alles aan om de Orion voor uiterlijk maart 2015 te laten vliegen", zei hoofd voor de exploratiesystemen Rick Gilbrech tijdens een teleconferentie. "Wij blijven erin geloven dat het Constellationprogramma - bestaande uit de Orion of het Crew Exploration Vehicule, en de draagraketten Ares I en V - op die datum of ervoor een eerste vlucht naar het Internationaal Ruimtestation (ISS) zal kennen", voegde hij eraan toe. Tevens zei hij dat de NASA haar best doet om de Orion toch voor 2014 (voor het eerst) te lanceren.

De NASA hoopte de Orion vanaf september 2013 te kunnen inzetten, zodat er maar een "gat" van drie jaar zou vallen tussen de laatste shuttlevlucht en zijn opvolger. Want van zodra de huidige shuttlevloot op stal gaat, in september 2010, zijn de VS afhankelijk van Rusland voor bemand transport naar het ISS. "De mogelijkheid om de ontwikkeling van de Orion te versnellen is nu afgesloten", zei tijdens dezelfde teleconferentie Jeff Hanley, directeur van het Orionprogramma, daarmee aangevend dat de NASA de streefdatum van 2013 heeft laten varen.

"Ons nieuw ontwikkelingsplan is beter aangepast aan de kalender van het project en het budget waarover we beschikken. Dit moet ons in staat stellen onvoorziene moeilijkheden, zoals dit dikwijls voorvalt in het op punt stellen van een nieuw vluchtsysteem, te kunnen overwinnen", verduidelijkte Gilbrech.

In de komende maanden zal de NASA praten met de leveranciers van Constellation, waaronder Lockheed Martin dat de nieuwe capsule bouwt. Bedoeling is de contracten te wijzigen en aan te passen aan de nieuwe kalender. Met Constellation willen de Amerikanen, conform de richtlijnen van president George Bush in 2004, tegen 2020 opnieuw mensen naar de maan sturen. Op langere termijn moet Constellation ook bemande missies naar Mars mogelijk maken.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Atlantis maakt zich klaar voor de landing
Lees ook: Allerlaatste shuttle vertrekt op 8 juli
Lees ook: Endeavour op weg naar huis
Lees ook: Ruimteveer Atlantis aan zijn laatste missie begonnen
Lees ook: Spaceshuttles langer in dienst?
Lees ook: Spaceshuttle Endeavour gelanceerd naar ISS

Bekijk alle berichten uit deze categorie.