Nieuws

ISS vermijdt botsing met afval

Geplaatst op 28-08-2008 om 15u13 door Bert Carrein - 1307 keer gelezen
Nieuws

De motoren van de Europese ruimtecargo ATV hebben ervoor gezorgd dat het Internationaal Ruimtestation ISS niet op ruimte-afval is gebotst, meldt het Russisch vluchtleidingscentrum Tsoup.

Volgens de Tsoup kwamen gisteren om 18.11 uur Belgische tijd de motoren van de eerste ATV in werking voor een baanmanoeuvre om een mogelijke botsing met ruimteschroot te vermijden. Door het aanfloepen van de motoren van de in het voorjaar gelanceerde en gekoppelde Jules Verne veranderde de baan van het ISS met 1,7 km, om nu 353,7 km hoogte te bedragen. De informatie over een mogelijke botsing kwam uit Amerikaanse en Russische bronnen en is door de Tsoup gebruikt voor berekeningen ter wijziging van de baan van het complex.

De ATV, waarvan de Jules Verne het eerste exemplaar is, is niet alleen een volledig automatisch vrachtruimteschip, maar ook een middel om de baan van het ISS bij te stellen. Koerscorrecties, ook om de doorlopend dalende baan van het ISS te compenseren, gebeurden voorheen enkel met de spaceshuttle, bemande Sojoezzen, onbemande Russische Progress-cargo's en soms met de motoren van het ISS zelf. Maar dit alles kost brandstof.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Vreemde rookgeur in ISS
Lees ook: Onverklaarbare vondst van brokstukken in het ISS
Lees ook: Stroomvoorziening in ISS geoptimaliseerd
Lees ook: ISS bemanning maakt ruimtewandeling
Lees ook: Node-3-module van ISS omgedoopt tot Tranquility
Lees ook: De Winne draagt bevel over ISS vroeger over dan verwacht

Bekijk alle berichten uit deze categorie.