Nieuws

ISS vermijdt botsing met afval

Geplaatst op 28-08-2008 om 15u13 door Bert Carrein - 1794 keer gelezen
Nieuws

De motoren van de Europese ruimtecargo ATV hebben ervoor gezorgd dat het Internationaal Ruimtestation ISS niet op ruimte-afval is gebotst, meldt het Russisch vluchtleidingscentrum Tsoup.

Volgens de Tsoup kwamen gisteren om 18.11 uur Belgische tijd de motoren van de eerste ATV in werking voor een baanmanoeuvre om een mogelijke botsing met ruimteschroot te vermijden. Door het aanfloepen van de motoren van de in het voorjaar gelanceerde en gekoppelde Jules Verne veranderde de baan van het ISS met 1,7 km, om nu 353,7 km hoogte te bedragen. De informatie over een mogelijke botsing kwam uit Amerikaanse en Russische bronnen en is door de Tsoup gebruikt voor berekeningen ter wijziging van de baan van het complex.

De ATV, waarvan de Jules Verne het eerste exemplaar is, is niet alleen een volledig automatisch vrachtruimteschip, maar ook een middel om de baan van het ISS bij te stellen. Koerscorrecties, ook om de doorlopend dalende baan van het ISS te compenseren, gebeurden voorheen enkel met de spaceshuttle, bemande Sojoezzen, onbemande Russische Progress-cargo's en soms met de motoren van het ISS zelf. Maar dit alles kost brandstof.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Spin zoekgeraakt in het ISS
Lees ook: ISS geplaagd door pannes
Lees ook: Sojoez komt deze namiddag aan bij ISS
Lees ook: Astronauten in ISS toasten met gerecycleerde urine
Lees ook: Atlantis gekoppeld met ISS
Lees ook: Sojoez succesvol aan ISS gekoppeld

Bekijk alle berichten uit deze categorie.