Nieuws

NASA hoopt spaceshuttle tot 2015 in dienst te houden

Geplaatst op 01-09-2008 om 15u14 door Bert Carrein - 1251 keer gelezen
Nieuws

Het hoofd van de NASA, Michael Griffin, heeft om een rapport gevraagd dat opties moet onderzoeken om de spaceshuttlevloot nog in dienst te houden tot 2015 in plaats van 2010 zoals door het Witte Huis was vooropgesteld.

Planningsdirecteur John Coggeshall schrijft dat Griffin aan de hoofden van het shuttleprogramma, van het Constellationprogramma (als opvolger van de shuttle) en van het Internationaal Ruimtestation heeft gevraagd opties te onderzoeken om het ruimteveer alsnog tot 2015 te laten vliegen. Met name wordt naar een manier gezocht om het gat op te vullen tussen 2010 en 2015, om Amerikaanse astronauten nog (zelf) naar het ISS te krijgen.

Als nawee van het dodelijke ongeval met het ruimteveer Columbia had het Witte Huis begin 2004 vooropgesteld dat de spaceshuttle in 2010 op stal zou gaan, met als onmiddellijk gevolg ook dat de Amerikaanse participatie in de uitbouw van het ISS eveneens dat jaar ophoudt. Maar de ontwikkeling van een opvolger voor het shuttlesysteem verloopt problematischer dan gedacht. De Orion-capsule zou pas in 2015 operationeel zijn. Velen vragen zich ook al enkele jaren of hoe de bouw van het ISS tegen 2010 werkelijk af te krijgen is.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Volg lancering laatste ruimtereis Endeavour live op desterren.net! (updates)
Lees ook: Bekijk vandaag de allerlaatste Atlantis-lancering live!
Lees ook: Discovery vertrekt niet voor 24 februari naar ISS
Lees ook: Atlantis draait dag langer om de aarde
Lees ook: Spaceshuttles langer in dienst?
Lees ook: Donderdag lancering ruimteveer Discovery

Bekijk alle berichten uit deze categorie.