Nieuws

China lanceert derde bemande ruimtemissie

Geplaatst op 08-09-2008 om 15u17 door Bert Carrein - 1562 keer gelezen
Nieuws

China lanceert eind deze maand zijn derde bemande ruimtemissie die voor het eerst ook een ruimtewandeling zal omvatten. Het land heeft zaterdag ook twee aardobservatiesatellieten gelanceerd.

"Op het gepaste ogenblik tussen 25 en 30 september zal China de Shenzhou-7 lanceren", aldus Xinhua, traditioneel eerder vaag omtrent het lanceertijdstip. De zevende, van een Russische Sojoez afgeleide, ruimtecapsule wordt met een Lange Mars II-F draagraket gelanceerd van op de basis Jiuquan in de noordwestelijke provincie Gansu. De raket is gisteren met brandstof gevuld, de lanceervoorbereidingen zijn in volle gang. De bemanning, van wie geen namen zijn bekendgemaakt, alsmede het grondteam, is (voldoende) geoefend en is zowel fysiek als mentaal klaar voor de trip. Nieuw China voegde er niet aan toe hoe lang de missie zal duren.

Een van de drie opvarende taikonauten zal een ruimtewandeling maken, de eerste uit het Chinese ruimtevaartprogramma en een van de belangrijkste doelstellingen van de missie. Dit uitje zal live op televisie te zien zijn, via camera's binnen en buiten het zevende "Godenschip". Op 12 april "lanceerde" Peking ook een nieuw volgschip om de ruimtewandeling te volgen. Het is een zusterschip van de Yuangwang-5 die vorig jaar in gebruik werd genomen. De twee boten zullen een sleutelrol spelen in de missie van de Shenzhou-7.

Nog volgens Xinhua "zal een satelliet de vlucht begeleiden". Maar wat dit inhoudt, is niet uitgelegd. China lanceerde in 2003 en 2005 zijn eerste twee bemande missies. Het werd daarmee de derde grootmacht die effectief een mens de ruimte in stuurde en terughaalde. De twee andere zijn de VS en Rusland (Sovjet-Unie).

Zaterdag bracht van op de basis Taiyuan in de provincie Shanxi een Lange Mars II-C draagraket twee Chinese aardobservatiesatellieten in de ruimte. Zij moeten de communistische grootmacht beter voorbereiden op en helpen bij natuurrampen, en zijn de eerste van hun soort voor China, aldus het officiële persbureau. Beide kunstmanen hebben een voorziene levensduur van meer dan drie jaar. Zij staan ook ten dienste van de bescherming van het leefmilieu.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: China bereidt zich voor op ruimte-oorlog
Lees ook: China vervroegt eerste lancering naar de Maan
Lees ook: Shenzhou VII succesvol afgerond
Lees ook: China stuurt drie taikonauten de ruimte in
Lees ook: China bouwt vierde lanceerbasis
Lees ook: Voor het eerst 15 vrouwelijke Chinese taikonauten

Bekijk alle berichten uit deze categorie.