Nieuws

De planeet zal niet verzwelgen op 10 september

Geplaatst op 09-09-2008 om 15u18 door Bert Carrein - 9450 keer gelezen
Nieuws

De LHC, de grootste deeltjesversneller ter wereld, vormt geen bedreiging voor de mensheid. Zo staat te lezen in een rapport, enkele dagen voor de cyclotron van het CERN op 10 september gaat proefdraaien ter hoogte van Genève. Bedoeling van de machine is het sluitstuk van het standaardmodel van deeltjesfysica te vinden, een deeltje dat de naam Higgs-boson draagt.

De Large Hadron Collider (LHC) is een tot min 271,3 graden Celsius afgekoelde cirkelvormige tunnel van 27 km lang ter hoogte van Genève en onder de Zwitsers-Franse grens. Er worden deeltjes in afgevuurd die bijna de snelheid van het licht bereiken en die met elkaar in botsing komen. Uit deze botsingen ontstaat een veelvoud aan nieuwe deeltjes. Op volle snelheid en dankzij meer dan 1.700 supergeleidende dipoolmagneten genereert de LHC zowat 600 miljoen interacties tussen protonen per seconde. Wetenschappers zullen aan de hand van vier detectoren minutieus deze botsingen onderzoeken.

De LHC botst overigens de omstandigheden na van de Oerknal waarmee volgens de meest gangbare theorieën de kosmos is ontstaan. Maar sommige wetenschappers vrezen dat er minuscule zwarte gaatjes zullen ontstaan. Wanneer ze aangroeien zullen ze alle omgevende materie opslokken en zoals dat met de kannibalistische zwarte gaten gaat, aldus onze hele planeet verzwelgen.

Wetenschappers rondom de Duitse chaostheoreticus Otto Rösler zijn naar het Europees Mensenrechtenhof in Straatsburg getrokken om het opstarten van de deeltjesversneller tegen te houden. Zij voerden aan dat door die bedreiging hun meest fundamentele rechten met voeten werden getreden. Op 29 augustus heeft het Hof alvast beslist geen voorlopige beschikkingen te nemen om het proefdraaien tegen te houden, in afwachting van een onderzoek ten gronde.

"Indien de in de LHC botsende deeltjes in staat zouden zijn de Aarde te vernietigen, dan zouden wij nooit kans hebben gehad te bestaan", zo staat nu in een rapport van het CERN dat vandaag is voorgesteld door Brits Instituut voor Natuurkunde (IOP). Het rapport is van de hand van de veiligheidsevaluatiegroep rond de LHC. Dezelfde evaluatiegroep had reeds in 2003 gezegd dat de experimenten in de cyclotron onschadelijk zouden zijn. Bij de proeven kunnen temperaturen worden bereikt die 100.000 keer hoger zijn dan die op de Zon.

Volgens het rapport wekt elke botsing van protonen energie op die te vergelijken is met die van twee muggen die tegen elkaar knallen. Elk daarbij opgewekt zwart gat zou veel kleiner zijn dan degene die bij de astrofysici gekend zijn. Ze kunnen ook niet gevaarlijk aangroeien. De officiële ingebruikname van de LHC is voor 21 oktober gepland.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Onderzoek naar zwarte gaten met GEMS
Lees ook: Uitzicht nabij een zwart gat
Lees ook: Studente ontdekt superzwaart zwart gat voor eindwerk
Lees ook: NGC 4696: Energie uit een zwart gat
Lees ook: Deeltjesversneller werkt weer
Lees ook: Zwart gat tot drie keer groter dan voordien aangenomen

Bekijk alle berichten uit deze categorie.