Nieuws

Orkaan Ike laat zich tot 350km hoog in de ruimte voelen

Geplaatst op 12-09-2008 om 15u20 door Bert Carrein - 1480 keer gelezen
Nieuws

De Texas naderende orkaan Ike heeft voor een uitstel van de koppeling van een Russische cargo aan het Internationaal Ruimtestation ISS gezorgd. Dat maakte de NASA bekend.

Normaal zou de woensdag op Bajkonoer met een Sojoez-U draagraket gelanceerde Progress M-65 (P30 volgens de Amerikanen) zich vandaag/vrijdag om 23.01 uur Belgische tijd vastklinken aan de Zvezda-module van het ISS. Omdat de NASA gisteren het Johnson Space Flight Center, met inbegrip van het ISS-vluchtleidingscentrum, echter heeft gesloten, is die koppeling uitgesteld.

Amerikaanse en Russische functionarissen kwamen overeen om de onbemande Progress pas aanstaande woensdag aan het ISS vast te hangen. Russische vluchtleiders gaan ondertussen het tuig, met meer dan 2,5 ton vracht aan boord, in een parkeerbaan plaatsen, op een veilige afstand van de spacemeccano.

Indien "Houston" alsnog niet op volle capaciteit kan draaien, zal de NASA haar toevlucht nemen tot een van de backup-centra. Die zijn er in Austin (Texas) en Huntsville (Alabama). Het is niet de eerste keer dat de NASA "Houston" moet sluiten wegens een naderende orkaan.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Stormachtige maanden in het vooruitzicht?
Lees ook: Extreem weer op komst
Lees ook: Ons klimaat in de knoop?
Lees ook: Orkanen: zeldzamer maar krachtiger
Lees ook: Meer tropische stormen door 'global warming'

Bekijk alle berichten uit deze categorie.