Nieuws

ESA zoekt naam voor missie Frank De Winne

Geplaatst op 12-09-2008 om 15u22 door Bert Carrein - 1630 keer gelezen
Nieuws

Het Europese Ruimtevaartbureau ESA organiseert een competitie rond de missie van de Belgische astronaut Frank De Winne in het Internationaal Ruimtestation ISS. Nadat De Winne eind 2002 al eens een week in het ISS werkte, zal hij vanaf mei volgend jaar zes maanden in de spacemeccano vertoeven om er wetenschappelijk onderzoek te doen.

De naam, die effectief door ESA zal worden gebruikt, moet wel enkele zaken weerspiegelen. Met name dat Europa aan ruimte-onderzoek doet, dat het met de aan het ISS hangende Columbus een eigen ruimtelab heeft (dat de tijdelijke woonst van De Winne zal zijn) en dat onze planeet er vanuit de ruimte blauw uitziet vanwege de aanwezigheid van water, dat de basis is voor gezond leven.

Wie een naam voorstelt, moet die (originele) keuze ook verantwoorden. Het moet niet noodzakelijk één woord zijn; het mag eveneens een korte combinatie van woorden zijn. Het mag geen naam van een persoon zijn, tenzij die van een mythologische figuur met een bekende symboliek.

Het voorstel dient in het Engels te zijn opgesteld, zelfs al kan men het niet vloeiend schrijven. De ideeën moeten in een e-mail staan met als titel 'Mission Name Competition', en ook alle coördinaten van de indiener (die geen groep mag zijn) bevatten. Mailen voor 15 oktober 18.00 uur naar mission.name@esa.int.

ESA publiceert het winnende voorstel in november op zijn site. De winnaar krijgt ook een frame met het missielogo, ondertekend door Europese astronauten. De eerste, door België betaalde vlucht van De Winne heette OdISSea. Meer informatie is te vinden bij ESA.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Simulatie Marsvlucht van 520 dagen in Moskou
Lees ook: Acht ruimteonderzoeksprojecten
Lees ook: ESA: "Haal ruimteschroot terug"
Lees ook: Europa zoekt nieuwe astronauten
Lees ook: Herschel klaar voor lancering
Lees ook: Tweede testsatelliet Galileo stuurt eerste signalen

Bekijk alle berichten uit deze categorie.