Nieuws

Hackers kraken website van de CERN

Geplaatst op 13-09-2008 om 15u23 door Bert Carrein - 1397 keer gelezen
Nieuws

Onbekende hackers zijn er in geslaagd één van de informatienetten van de CERN (de Europese Organisatie voor Nucleair onderzoek) binnen te geraken waardoor ze toegang kregen tot de grote botsingsring (LHC) van de grootste deeltjesversneller ter wereld, die woensdag op gang werd gebracht.

De hackers zijn er in geslaagd een wegpagina te plaatsten op de site van de CERN in Genève, dat wetenschappelijk onderzoek verricht om met de deeeltjesversneller dieper in de materie te kijken en te ontdekken hoe het heelal in elkaar zit.

De bladzijde is ondertekend door "The Greek Security Team", dat de spot drijft met de beveiliging van de informatie op de website, en de wetenschappers 'schooljongens' noemt. De hackers geraakten woensdag op de website, de dag dat het historisch experiment begon, maar ze preciseerden dat ze geen plannen hebben om het evenement te verstoren. De CERN was niet bereikbaar voor commentaar.

De LHC-versneller schiet protonen - de losse kernen van waterstofatomen - op elkaar met vrijwel de lichtsnelheid en immense energie. Bij de botsingen ontstaan straling en nieuwe deeltjes die oplichten in immense detectoren. Uit de sporen van die deeltjes kunnen natuurkundigen afleiden wat er bij de botsing is gebeurd en theorieën toetsen die voorspellen wat er zou kunnen gebeuren.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Frank Shu ontvangt sterrenkundige onderscheiding
Lees ook: Leidse astronoom Spinozapremie-winnaar
Lees ook: Unie zonder visie
Lees ook: Sterrenkunde in de Benelux
Lees ook: Exposities in Sonnenborgh
Lees ook: Microben in gewichtloosheid

Bekijk alle berichten uit deze categorie.