Nieuws

Het gat in de ozonlaag is weer groter geworden

Geplaatst op 16-09-2008 om 15u27 door Bert Carrein - 3033 keer gelezen
Nieuws

Het gat in de ozonlaag is dit jaar groter dan in 2007. Op 13 september had het gat in de beschermingslaag van de aarde een omvang van 27 miljoen vierkante kilometer. Dat meldt de Wereld Meteorologische Organisatie.

Het gat in de ozonlaag werd ontdekt in de jaren '80 van de vorige eeuw. Het gat ontstaat doorgaans in augustus boven de Zuidpool, bereikt circa twee maanden later zijn maximale omvang, waarna het half december weer kleiner wordt.

De ozonlaag beschermt de aarde tegen gevaarlijke straling van de zon. In 1989 werden in Montreal afspraken gemaakt om de uitstoot van met name chloorfluorkoolwaterstoffen, kortweg cfk's, terug te dringen.

Deze stoffen zaten vroeger onder meer in koelkasten en haarlak, maar zijn nu verboden. Deskundigen verwachtten dat het gat in de ozonlaag in 2075 voltooid verleden tijd zou zijn, maar de jongste tijd duiken daar twijfels over op. Steeds meer wetenschappers benadrukken dat door global warming de stratosfeer koeler wordt, waardoor het gat moeizamer dicht.

De Wereldgezonheidsorganisatie van de VN raamt het aantal doden door huidkanker als direct gevolg van het gat in de ozonlaag op 60.000. In de VS alleen werden er in 2007 meer dan een miljoen gevallen van huidkanker vastgesteld.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Eerst volledige stad op zonne-energie
Lees ook: Tropische atmosfeer heeft hoge zuiverende werking
Lees ook: Komeetinslag in het Dryas
Lees ook: Verband tussen watertemperatuur en orkanen
Lees ook: Komeet zal de Aarde niet raken
Lees ook: Klimaat versus economie

Bekijk alle berichten uit deze categorie.