Nieuws

Deeltjesversneller stilgelegd

Geplaatst op 18-09-2008 om 16u09 door Bert Carrein - 1588 keer gelezen
Nieuws

De pas een goede week geleden opgestarte grootste deeltjesversneller ter wereld, de LHC ('Large Hadron Collider') onder de Frans-Zwitserse grens ter hoogte van Genève is uitgeschakeld. Er is een elektrisch probleem met het koelingssysteem van het meest ambitieuze wetenschappelijk experiment ooit.

Vorige week woensdag werd een eerste protonenstraal doorheen de 27 km lange tunnelbuis, 100 meter onder de grond, afgevuurd. Om het experiment ter beantwoording van de meest fundamentele vragen rond de materie en van de fysica ter wereld te kunnen beantwoorden moet de gigantische installatie van het CERN tot min 271,3 graden celsius worden afgekoeld.

Maar met die koeling van de gigantische magneten die voor de voortstuwing van de deeltjes zorgen, is een elektrisch probleem opgetreden en is de installatie stilgelegd. Na de succesvolle opstart is het zodoende al van zondag geleden dat een protonenstraal het hele circuit aflegde.

Een woordvoerdster van het Europese onderzoekcentrum voor deeltjesfysica CERN beklemtoonde in dit verband dat de installatie nog "op proef werkt", iets wat in de meeste media vorige week werd "vergeten". Zij voegde eraan toe dat de LHC een "zeer complexe" machine is en dat het "normaal is dat er stops zijn". Het defect zou nog binnen enkele uren verholpen zijn, verzekerde de woorvoerster.

In het weekeinde had een onbekende hacker ingebroken in de machine. Iemand die zich "Grieks Veiligheidsteam" noemde had het op een computersysteem voorzien dat middels detectoren de voortgang van het experiment analyseert en had de veiligheidstechnici van het CERN in een boodschap als "schooljongens" bespot. Tegelijk beklemtoonde de onbekende dat hij of zij het grootste experiment ooit niet wou onderbreken.

De vorsers maken zich echter geen zorgen. Het luidt dat het veiligheidssysteem ervoor zorgt dat buitenstaanders geen directe toegang tot het experiment hebben en grote schade kunnen aanrichten.

Eenmaal de protonen aan bijna lichtsnelheid doorheen de tunnelbuis zullen vliegen en met elkaar botsen, wordt onder meer nagebootst welke energie er vrijkwam een fractie na de Oerknal, waarmee volgens de meest gangbare theorieën het heelal is ontstaan. De LHC moet ook het ontbrekende deeltje, het Higgs boson, vinden om het standaardmodel van de fysica te kunnen completeren.

Wetenschappers hebben de vrees van sommigen onder tafel geveegd dat de LHC zwarte gaatjes zou doen ontstaan. Zoals bekend verzwelgen zwarte gaten tijdens hun aangroei alle omgevende materie. Uiteindelijk zou de wereld eraan gaan, zo vrezen sommige sceptici.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Deeltjesversneller pas in de zomer weer in werking
Lees ook: Immense ijskubus op Zuidpool voor inzicht ontstaan heelal
Lees ook: Deeltjesversneller zorgt voor kleine oerknal
Lees ook: Verst verwijderde object stamt uit oertijd heelal
Lees ook: CERN reconstrueert heelal vlak na Oerknal
Lees ook: Waar bleef de anitmaterie na de Big Bang?

Bekijk alle berichten uit deze categorie.