Nieuws

Gevechtspiloot wordt eerste Chinese ruimtewandelaar

Geplaatst op 18-09-2008 om 16u09 door Bert Carrein - 2540 keer gelezen
Nieuws

De 42-jarige Zhai Zhigang wordt later deze maand de eerste Chinees om in de ruimte te wandelen. Dat heeft het officiële Chinese persbureau Xinhua gemeld. Het gebeurt niet vaak dat de Chinezen zo open zijn rond een bemande ruimtemissie. Volgens de gezaghebbende site space.com is Zhigang een gevechtspiloot.

Indien alles volgens plan verloopt, zal een Lange Mars draagraket op 25 september om 21.10 uur de Shenzhou VII capsule lanceren vanop de basis Jiuquan. Het is de derde bemande ruimtemissie van de Aziatische grootmacht. De missie zal drie dagen duren.

Nieuw is dat er deze keer drie taikonauten tegelijk zullen vliegen en dat één van hen de eerste Chinees wordt om in de ruimte te wandelen. De drie zijn allen 42 jaar oud. Het betreft Zhai Zhigang, Liu Boming en Jing Haipeng. Ze behoren allen tot de eerste lichting van veertien Chinese ruimtevaarders. Er zijn plannen in uitvoering om een nieuwe "klas" aan te leggen. Hoewel geen specifieke plannen daartoe bestaan, is het niet onmogelijk dat daar ook een vrouw zal bij zijn.

Volgens het persbureau Nieuw China zal 582 seconden na de start, wanneer de zevende Shenzhou in een baan om de Aarde is gekomen, Jing in de terugkeermodule van het "Goddelijk Schip" plaatsnemen. Zhai en Liu begeven zich naar de orbitale module. Tussen 26 en 27 september zal Zhai dan als eerste Chinees ooit een ruimtewandeling maken. Liu is zijn reserve.

In een 120 kilo wegend en 14,6 miljoen dollar kostend ruimtepak zal Zhai onder meer een niet nader genoemde hoeveelheid "vast smeermateriaal" wegnemen dat op de orbitale module is geplaatst. Volgens space.com zal de gevechtspiloot tijdens zijn veertig minuten durend uitje ook een klein satellietje uitzetten dat beelden naar de Aarde kan sturen via een CCD-camera.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: China lanceert vrijdag mogelijk tweede maansonde
Lees ook: Voor het eerst 15 vrouwelijke Chinese taikonauten
Lees ook: Vierde Chinese ruimtehaven ten vroegste operationeel in 2014
Lees ook: China stuurt drie taikonauten de ruimte in
Lees ook: Nieuwe Chinese lanceerbasis pas vanaf 2014
Lees ook: China bouwt vierde lanceerbasis

Bekijk alle berichten uit deze categorie.