Nieuws

Ex-collega De Winne op 12 oktober de ruimte in

Geplaatst op 19-09-2008 om 16u18 door Bert Carrein - 1190 keer gelezen
Nieuws

De Russische kosmonaut Joeri Lontsjakov bereidt zich samen met de Amerikaanse astronaut Michael Fincke en de Amerikaanse ruimtetoerist Richard Garriot voor om op 12 oktober naar het ISS te vliegen. Lontsjakov vloog bijna zes jaar geleden samen met de Belgische astronaut Frank De Winne. Richard Garriot is de zoon van Owen Garriot, een veteraan van het eerste Amerikaanse ruimtelab Skylab-1. Lontsjakov is de vervanger van de oorspronkelijk aangewezen kosmonaut Salizjan Sjaripov, die omwille van gezondheidsproblemen heeft moeten afhaken.

Lontsjakov vergezelde net als de toenmalige gezagvoerder Sergej Zaljetin Frank De Winne tijdens zijn tiendaagse wetenschappelijke vlucht naar en met het ISS in oktober 2002. Hij zal dan ook de Belg welkom heten in het ISS wanneer De Winne daar in mei volgend jaar aankomt voor een verblijf van een half jaar.

Richard Garriot wordt de eerste zoon van een Amerikaans astronaut die in de voetsporen van zijn vader treedt. Al doet hij dit als ruimtetoerist, in tegenstelling tot Sergej Volkov die nu samen met Oleg Kononko en Greg Chamitoff het ISS bewoont. Volkov is net als zijn vader Aleksander een beroepskosmonaut.

Het trio in het ISS heeft vandaag met succes het sas geopend naar de onbemande cargo Progress M-65 die zich gisteravond probleemloos aan de Zvezdamodule van het complex heeft vastgeklonken. Fincke was ook al een vast bemanningslid van het ISS.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Rusland gaat hotel in de ruimte bouwen
Lees ook: Onbemande Russische cargo wordt nieuw ruimtelab
Lees ook: Lancering Russische Proton-raket mislukt
Lees ook: Graafmissie op marsmaan Phobos uitgesteld
Lees ook: Gezocht: kosmonauten
Lees ook: Energija wil nieuwe spaceshuttle bouwen

Bekijk alle berichten uit deze categorie.