Nieuws

Europa onderzoekt boormissie op planetoïde

Geplaatst op 19-09-2008 om 16u19 door Bert Carrein - 1375 keer gelezen
Nieuws

Europese wetenschappers en ingenieurs werken rond een mogelijke missie naar een asteroïde waarbij het de bedoeling is materiaal naar de Aarde te brengen. Dat meldt de BBC. Het nog niet goedgekeurde project staat bekend onder de naam 'Marco Polo'.

Het opzet bestaat erin dat een op Kourou gelanceerde Sojoez-draagraket een sonde naar een kleine asteroïde in de buurt van de Aarde stuurt. Na waarnemingen van de steenklomp te hebben gedaan, volgt dan een landingspoging. Er wordt geboord en een staal genomen dat uiteindelijk in een terugkeercapsule in het lab van de onderzoekers op Aarde moet terechtkomen.

Wetenschappers zijn bijzonder geïnteresseerd in asteroïden want het zijn getuigen van het ontstaan van ons zonnestelsel 4,6 miljard jaar geleden. Japan heeft reeds een soortgelijke missie gelanceerd, maar het is nog steeds onduidelijk of er daadwerkelijk stalen van het doelwit zijn genomen. Tevens is onzeker of de sonde überhaupt zal thuisgeraken.

Volgens de BBC zou de Europese asteroïdenmissie tegen het eind van het komend decennium en na goedkeuring door ESA worden gelanceerd. De Britse vestiging van Astrium en het Duitse OHB maken nu plannen voor de missie, aldus de Britse openbare omroep.

Het Britse Qinetic heeft samen met zijn Belgische dochter Verhaert ook reeds kleinschalige studies uitgevoerd voor zo'n asteroïdeproject. Satellietbouwer Verhaert in Kruibeke liet weten dat het vanuit Qinetic wellicht niet de bedoeling was hoofdaannemer te worden voor het hele project. Wel zou Qinetic deel kunnen gaan uitmaken van het team.

'Marco Polo' lijkt op de Europese Rosettamissie naar de komeet 67/P Churyumov-Gerasimenko. Enkele weken geleden had de onbemande sonde op weg naar haar doelwit trouwens een ontmoeting met een vrijwel onbekend gebleven asteroïde. De Rosetta zal het eerste ruimtetuig zijn die een dochtersonde op een komeet laat landen.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Mysterieus 'uitsteeksel' van sterrenstelsel verklaard
Lees ook: Snelst draaiend object in zonnestelsel
Lees ook: Asteroïde scheert in september de aarde voorbij
Lees ook: In tegengestelde zin draaiende planetoïde ontdekt
Lees ook: Rosetta triomfeert
Lees ook: 2004 VD17 als klasse 2 op Torino schaal

Bekijk alle berichten uit deze categorie.