Nieuws

Hayabusa zal als kunstplanetoïde gebruikt worden

Geplaatst op 25-07-2009 om 12u00 door Bert Carrein - 2372 keer gelezen
Nieuws

De Japanse ruimtesonde Hayabusa, die op dit moment op de terugweg is van een bezoek aan de planetoïde Itokawa, zal in juni 2010 als 'kunstplanetoïde' worden gebruikt. Hayabusa heeft in 2005 een korte landing op Itokawa gemaakt en bij die gelegenheid mogelijk wat materiaal weten te verzamelen.

Of dat ook echt gelukt is, zal blijken als de ruimtesonde volgend jaar de hittebestendige capsule afstoot waarin hij de stofmonsters opgevangen zou moeten hebben. Deze capsule wordt na zijn tocht door de aardatmosfeer hopelijk ook teruggevonden.

Ondertussen begint ook de 510 kilogram wegende ruimtesonde aan zijn tocht door de aardatmosfeer, waarbij hij vrijwel zeker helemaal uiteenvalt. Hoewel dat aanvankelijk niet in de planning lag, heeft het Japanse ruimteagentschap JAXA besloten om de fatale terugkeer van de ruimtesonde te benutten voor een stukje onderzoek.

Want hoewel Hayabusa geen planetoïde is, volgt hij wel een baan die heel veel lijkt op die van een aanstormende planetoïde. Door zijn bewegingen heel nauwkeurig te volgen, hopen de onderzoekers straks betere baanvoorspellingen te kunnen doen van planetoļden die (te) dicht in de buurt van de aarde komen.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Dawn aangekomen in planetoïdengordel
Lees ook: Pallas is intacte protoplaneet uit ontstaanperiode zonnestelsel
Lees ook: In tegengestelde zin draaiende planetoïde ontdekt
Lees ook: Rosetta’s blind date met Lutetia
Lees ook: Snelst draaiend object in zonnestelsel
Lees ook: Reconstructie van planetoïde Eros

Bekijk alle berichten uit deze categorie.