Nieuws

Amerika moet na 2011 naar de ruimte met Sojoez

Geplaatst op 19-09-2008 om 16u20 door Bert Carrein - 1839 keer gelezen
Nieuws

NASA-hoofd Michael Griffin heeft het Amerikaanse Congres opgeroepen tegen eind oktober in te stemmen met de aankoop van een Russische Sojoez-capsule. Anders zou er na 2011 geen Amerikaan meer kunnen leven en werken in het Internationaal Ruimtestation ISS, zo waarschuwde hij in de Amerikaanse krant USA Today.

Achtergrond van de oproep van Griffin is het feit dat de NASA in principe in 2010 zijn drie shuttles definitief in de mottenballen legt. Maar de opvolger voor de spaceshuttle zal pas ten vroegste in 2015-2016 een eerste vlucht kunnen maken, zodat de NASA noodgedwongen in de tussenperiode bij de Russen moet aankloppen voor het vervoer van de astronauten (en daarvoor ook moet betalen).

Het probleem is echter dat de NASA juridisch-technisch geen Sojoez-capsules - gelanceerd door Sojoez-raketten - mag gebruiken. De Amerikaanse wet verbiedt immers ruimtevaarttechnologie te kopen van staten die raket- en nucleaire technologie aan Iran of Noord-Korea verstrekken, wat Moskou ook doet.

Enkel in welbepaalde omstandigheden kan het Congres daarop een uitzondering voorzien, zoals in 2005 is gebeurd. Daardoor konden Amerikanen nog tot 2011 (ook) gebruik maken van de Sojoez om naar en van het ISS te vliegen, overigens tegen 719 miljoen dollar.

Ondertussen heeft het conflict in de Kaukasus tussen Rusland en Georgië voor zware spanningen tussen Moskou en Washington gezorgd. Wat zijn gevolgen heeft voor de zienswijze in het Congres op de relaties met Rusland, ook op het vlak van ruimtevaart. "In een verkiezingsjaar is het al zeer zwaar meerdere honderden miljoenen dollar te bekomen voor een deal met een toenemend agressief Rusland, waarvan de premier (Vladimir Poetin) zich steeds meer als een tsaar gedraagt", zo citeerde de krant Washington Post eerder dit jaar de Democratische senator Bill Nelson. Een leidende Republikeinse medewerker van het Huis van Afgevaardigden zei eerder al tegen de krant Orlando Sentinel dat niemand erin gelooft dat er een nieuwe uitzondering zal komen. Zonder vluchtmogelijkheden heeft het voor de VS ook weinig zin het ISS verder te ondersteunen, stond in de krant en bij Spiegel Online.

De tijd dringt bovendien, aldus Griffin in USA Today. Gewoonlijk duurt de bouw van een Sojoez-capsule drie jaar. En de Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn op 4 november. Met het oog daarop gaat het Congres eind volgende maand in reces. De zenuw begint des te meer te knellen, daar de VS geen alternatief hebben dan met de Russen mee te vliegen.

Griffin zei ook dat Rusland, de belangrijkste partner van de VS in het ISS, moeilijk het ISS alleen zal kunnen uitbaten als de Amerikanen er niet meer zijn, wat dus vanaf 2011 het geval kan zijn. "Maar dat is niet het punt. Het (ISS) is een internationaal project, dat op grond van de leidende capaciteit van Amerika tot stand is gekomen. Wanneer wij niet aanwezig zijn, is dit voor mij een falen van de leiding".

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Russische cargo aan ISS gekoppeld
Lees ook: Frank De Winne geland in Kazachstan
Lees ook: Herbekijk de lancering van de Sojoez met Frank De Winne
Lees ook: Nieuw type Sojoez met bemanning ISS gelanceerd
Lees ook: Lancering Sojoez met Frank De Winne live op desterren.net!
Lees ook: Frank De Winne maakt zich klaar voor vertrek naar ISS

Bekijk alle berichten uit deze categorie.