Nieuws

Vanavond vertrekt Discovery niet

Geplaatst op 01-07-2006 om 10u07 door Bert Carrein - 1709 keer gelezen
Nieuws

Update 21h42: Space Shuttle Discovery vertrekt vanavond niet. Zoals eraan zat te komen heeft het weer roet in het eten gegooid: er bevonden zich onweerswolken te dicht bij het Kennedy Space Center. De volgende lanceerpoging is gepland voor morgen om 21h26. Het huidige lanceervenster duurt nog tot 19 juli.

Update 21h37: zopas is beslist dat er wegens het weer sprake is van een no go situatie. De lancering kan dus niet plaatsvinden om 21h48, maar er wordt nog niet definitief afgelast voor vandaag, daar het lanceervenster duurt tot 21h53m02s.

Update 21h25: de weersvoorspellingen zijn momenteel no go en zouden zo blijven. De aftelling wordt echter nog niet onderbroken: een definitieve beslissing wordt verwacht voor 21h39.

Update 20h42: zopas is meegedeeld dat het verwarmingsprobleem geen bezwaar meer is om te lanceren. Enkel het weer is nu dus een acute bekommernis.

Update 20h36: de crew zit vastgegespt in Discovery en het luik is verzegeld. STS-121 is klaar voor vertrek, maar zal enkel kunnen lanceren indien het weer verbetert.

Update 19h: op dit moment is het weer te slecht om te lanceren, maar er wordt nog op beterschap gehoopt. De crew blijft dus verder aan boord gaan, een proces dat bijna afgerond is. Er wordt ook nog gediscussieerd over het verwarmingsprobleem.

Update 17h: het verwarmingsprobleem blijft momenteel bestaan, maar de countdown gaat verder en de astronauten zullen zich zoals gepland om 18h naar het lanceerplatform begeven. Een tweetal uur geleden is ook het tanken voltooid. Inmiddels blijft de kans op goed weer op 60%.

Update 15h: om 14h30 werd een klein probleem vastgesteld bij het verwarmingssysteem van één van de manoeuvremotoren. Er wordt echter verwacht dat dit op tijd verholpen kan worden. Inmiddels is sinds het middaguur begonnen met het voltanken van de externe tank.

Als er geen technische problemen optreden en ook het weer meezit, wordt vanavond om 21h48m38s onze tijd Space Shuttle Discovery gelanceerd vanuit Florida. De STS-121 missie onder leiding van Steven Lindsey is de tweede sinds de Columbiaramp, en heeft als doel het testen van nieuwe procedures. Er is ook een bezoek aan het ISS gepland, waar de ESA-astronaut Thomas Reiter zal achterblijven. Het is mogelijk dat de Shuttle 22 minuten na de lancering vanuit België te zien is: Discovery zou op een hoogte van 10 tot 30? boven de horizon van het westen naar het zuidoosten trekken, en een mangitude van rond de nul bereiken.

Grootst mogelijke spelbreker voor de lancering lijkt momenteel het weer: volgens de NASA is er een kans van 40% dat dit tijdens het tien minuten durende lanceerventer te slecht is. De voorbije weken is er ook nog heel wat te doen geweest rond de terugkerende isolatie- en sensorproblemen. Volgens het NASA-management zijn die echter voldoende onder controle om veilig te vliegen. Moest er toch iets mislopen staat Atlantis klaar om een reddingsmissie uit te voeren.

Bron: http://www.urania.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Atlantis gelanceerd voor laatste opknapbeurt Hubble
Lees ook: Discovery op weg naar huis
Lees ook: Atlantis draait dag langer om de aarde
Lees ook: Discovery veilig geland in Californië
Lees ook: Spaceshuttle bereidt terugkeer voor
Lees ook: Geen problemen met vleugels Discovery

Bekijk alle berichten uit deze categorie.