Nieuws

China stuurt drie taikonauten de ruimte in

Geplaatst op 24-09-2008 om 16u23 door Bert Carrein - 1245 keer gelezen
Nieuws

De lancering van de derde Chinese bemande ruimtemissie zal wel degelijk morgen plaatsvinden. Dat is vandaag officieel bevestigd.

Van op de basis Jiuquan moet tussen 15.07 en 16.27 uur Belgische tijd een Lange Mars II-F draagraket opstijgen. Die brengt dan de bemande capsule Shenzhou VII in een baan om de Aarde op 373 km hoogte, aldus woordvoerder Wang Zhaoyao van het programma.

Het 'Goddelijk Schip' zal voor het eerst drie taikonauten vervoeren, die allen 42-jarige militaire piloten zijn: Zhai Zhigang, Liu Boming en Jing Haipeng.

Eerder was gezegd dat Zhai op de tweede dag van de missie de eerste Chinees zal worden om in de ruimte te wandelen. Deskundigen omschrijven dit waarschijnlijk 40 minuten durend exploot als "gevaarlijk" want het 120 kilo wegend en 30 miljoen dollar kostende ruimtepak is nooit tevoren in de ruimte getest. Bovendien is de orbitale module van de Shenzhou tevoren nooit zonder druk gebracht.

De derde bemande Chinese ruimtemissie moet 68 uur duren en eindigen met een landing in Mongolië. De twee vorige missies vonden in 2003 en 2005 plaats.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Voor het eerst 15 vrouwelijke Chinese taikonauten
Lees ook: Shenzhou VII succesvol afgerond
Lees ook: China lanceert derde bemande ruimtemissie
Lees ook: China lanceert eind 2010 nieuwe maansonde
Lees ook: Vierde Chinese ruimtehaven ten vroegste operationeel in 2014
Lees ook: China bouwt vierde lanceerbasis

Bekijk alle berichten uit deze categorie.