Nieuws

Chinese ruimtemissie gelanceerd

Geplaatst op 25-09-2008 om 16u24 door Bert Carrein - 2767 keer gelezen
Nieuws

Van op de basis Jiuquan is de derde bemande Chinese ruimtemissie gelanceerd, meldt het officiële Chinese persbureau Xinhua. Voor het eerst zal een Chinees in de ruimte wandelen.

Op Jiquan in de noordwestelijke provincie Jiuquan vertrok om 15.10 uur Belgische tijd een Lange Mars II-F draagraket met in de nok de Shenzhou VII ruimtecapsule waarin drie taikonauten hebben plaatsgenomen. President Hu Jintao en andere leiders van de Communistische Partij woonden de rechtstreeks op de staatstelevisie uitgezonden lancering ter plaatse bij.

Op de televisie luidde het dat een kwartier na de start nog alles normaal verliep. De missie zou 68 uren duren en eindigen met een landing in Binnen-Mongolië. Aan boord van het zevende "Godenschip", dat meer dan 220 wijzigingen heeft ondergaan ten opzichte van de Shenzhou VI, zijn drie 42-jarige militaire piloten die allen uit de eerste Chinese "astronautenklas" van veertien ruimtevaarders komen: Zhai Zhigang, Liu Boming en Jing Haipeng.

Normaal wordt Zhai Zhigang de eerste Chinees om op 343 km hoogte in de ruimte te wandelen, 43 jaar nadat de Rus Aleksej Leonov de eerste mens werd om in het absolute luchtledige te vertoeven. Luchtmachtkolonel Zhai zal het Chinese ruimtepak Feitian ("vliegen in de lucht" en de naam van een boeddhistische godin) dragen.

Het 120 kilo wegende ding is nooit in de ruimte uitgetest. De man moet tijdens zijn dertig tot veertig minuten durende uitje een drie kilo wegend experiment aan de buitenzijde wegnemen.Liu Boming zou zijn reserve zijn, hem helpen bij het buiten- en binnenzweven, en in een Russisch Orlan ruimtepak in de orbitale module verblijven. Die wordt voor het eerst zonder druk gezet.Er zijn berichten dat er tijdens de lange voorbereidingen problemen met het Chinese ruimtepak en het luchtsas zijn geweest.

Volgens Xinhua duurt het bijna 15 uur om het Feitian te assembleren en aan te trekken. Er zijn voor de ruimtewandeling dertig noodsituaties voorbereid. Toch kon niet alles op Aarde worden gesimuleerd, aldus woordvoerder Wang Zhaoyao van de missie. De eerste bemande Chinese ruimtemissie vond in 2003 plaats, de tweede in 2005. Voordien vonden testvluchten met de van de Russische Sojoez afgeleide Shenzhou plaats.

Peking heeft een ambitieus ruimtevaartprogramma waarin het in hoge mate een eigen koers vaart. Naast commerciële lanceringen, lanceringen van eigen communicatie-, navigatie- en aardobservatiesatellieten, stuurde het ook al een onbemande sonde naar de Maan. China denkt aan een eigen ruimtestation, waarvoor in 2010 al voorbereidingen zouden starten tijdens de volgende Shenzhoumissie. Tussen nu en 2010 zouden er ook twee onbemande missies zijn. Ruimtewandelingen zijn cruciaal voor het succes van toekomstige missies, zeiden Chinese functionarissen.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: China bereidt zich voor op ruimte-oorlog
Lees ook: China lanceert eind 2010 nieuwe maansonde
Lees ook: China lanceert derde bemande ruimtemissie
Lees ook: China bouwt vierde lanceerbasis
Lees ook: China wil een leger in de ruimte bouwen
Lees ook: Nieuwe Chinese lanceerbasis pas vanaf 2014

Bekijk alle berichten uit deze categorie.