Nieuws

Vreemde asteroïde ontdekt

Geplaatst op 06-09-2008 om 16u26 door Bert Carrein - 2643 keer gelezen
Nieuws

Canadese, Amerikaanse en Franse astronomen hebben een vreemde asteroïde ontdekt waarvan de baan tot een verklaring voor het ontstaan van kometen kan leiden, meldt de Nationale Wetenschapsraad van Canada (CNRC).

IDe vorsers stootten onder andere met een telescoop op Hawaï op object 2008 KV42 dat een asteroïde blijkt te zijn die een omgekeerde baan rond de Zon trekt. Die vreemde baan kan er volgens de CNRC op wijzen dat de steenklomp vanuit de Oortwolk ons zonnestelsel binnengetrokken kan zijn.

Kometen zouden ook vanuit de Oortwolk komen. De vondst kan aanwijzingen geven hoe zij vanuit die wolk objecten worden zoals de komeet van Halley, aldus de Canadese instelling. Mogelijk is de asteroïde de "ontbrekende schakel tussen de interne Oortwolk en kometen van het type Halley". De Oortwolk is op grote afstand van ons een theoretisch gebied rondom ons zonnestelsel waar zich miljarden kometen zouden bevinden. Gezien 2008 KV42 het eerste bekende object is met een omgekeerde baan, kan de kennis over ons stelsel een nieuwe impuls geven, meent de CNRC ook.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Nieuwe inzichten in ontstaan zonnestelsel
Lees ook: Uitkijken naar moment dat Voyager 1 zonnestelsel verlaat
Lees ook: Voyager nadert na 33 jaar de rand van het zonnestelsel
Lees ook: Op zoek naar Theia
Lees ook: Pluto is geen planeet meer
Lees ook: Overeenkomsten tussen Mars en Venus

Bekijk alle berichten uit deze categorie.