Nieuws

Noordpool voor het eerst omvaarbaar

Geplaatst op 06-09-2008 om 16u27 door Bert Carrein - 1916 keer gelezen
Nieuws

Er is zoveel ijs gesmolten boven en rond de Noordelijke IJszee, dat het voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid mogelijk is om met een schip helemaal rond de Noordpool te varen. De noordoostelijke en de noordwestelijke doorvaart zijn voor het eerst in zeker 125.000 jaar allebei tegelijk bevaarbaar. Dat meldt de Britse krant The Independent on Sunday.

De noordwestpassage van de Atlantische Oceaan langs Groenland en tussen Canadese eilanden door naar de Stille Oceaan is sinds afgelopen weekeind open. Enkele dagen later viel de laatste ijstong uit elkaar die de noordoostpassage van Finland langs Rusland en Siberië naar de Stille Oceaan blokkeerde.

Volgens professor Mark Serreze, een drijfijsdeskundige van het Amerikaanse Nationale Sneeuw en IJs Data Centrum (NSIDC), is er sprake van een "historische gebeurtenis". Door de opwarming van de aarde is de ijskap van de Noordpool mogelijk in een "dodelijke spiraal" terechtgekomen, aldus de wetenschapper.

De traditionele zeeweg van Europa naar het Verre Oosten via het zuidelijk halfrond - langs Kaap Hoorn of de Kaap de Goede Hoop - is vrij lang. Al eeuwen dromen zeevaarders van een kortere route. Een Engelse expeditie in 1553 om een noordoostelijke doorvaart te vinden, leidde tot een ramp. Twee van de drie schepen vroren vast bij Lapland en alle opvarenden kwamen om het leven.

Ook op de noordwestelijke doorvaart hebben zeelieden hun tanden stukgebeten. Tal van ontdekkingsreizigers lieten er sinds eind 15de eeuw hun leven. De Noor Roald Amundsen slaagde er begin 20ste eeuw voor het eerst in de noordwestelijke doorvaart in haar geheel te volbrengen, in etappes uitgesmeerd over drie zomers.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Temperatuur en niveau zeewater stijgen sneller
Lees ook: Het beruchte jaar 2012
Lees ook: Klimaat versus economie
Lees ook: CO2 niet de boosdoener
Lees ook: Ballonnen zullen Van Allen-gordels onderzoeken
Lees ook: Grootste centrale op zonne-energie

Bekijk alle berichten uit deze categorie.