Nieuws

Eerste Europese ruimtecargo opgebrand in atmosfeer

Geplaatst op 30-09-2008 om 16u28 door Bert Carrein - 1494 keer gelezen
Nieuws

Na een verblijf van bijna zeven maanden in de ruimte is de eerste Europese ruimtecargo ATV, de Jules Verne, vanavond zoals gepland in de atmosfeer vergaan. Het tuig heeft er een geslaagde bevoorradingsmissie naar het Internationaal Ruimtestation ISS opzitten.

Met een laatste manoeuvre dook de Jules Verne op 80 km hoogte boven het zuiden van de Stille Oceaan de dichte lagen van de atmosfeer binnen om daar te desintegreren. Wat niet opbrandde, plofte in het water. Het succesvolle einde van de cargo werd op applaus onthaald in het vluchtleidingscentrum in Toulouse. De ATV had ook nog 'nuttige lading', bestaande uit 260 liter urine van astronauten en 860 kilo ander afval.

De onbemande cargo werd op 9 maart volgens het boekje met een aangepaste Ariane-5 draagraket naar het ISS gelanceerd. De vlucht en koppeling op 3 april verliepen feilloos. Ook de ontkoppeling op 9 september gaf geen problemen.

Niet alleen verzorgde het Europese Ruimtevaartbureau voor het eerst ook de bevoorrading van het ISS (die voorheen enkel door Russen en Amerikanen gebeurde). De eerste van aanvankelijk negen voorziene cargo's stuurde ook enkele keren de baan van de kolos bij, één keer om potentieel gevaarlijk ruimteschroot te vermijden. ATV is één van de toonaangevende participaties van Europa én België in het ISS.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Belgische instrumenten in Columbus
Lees ook: Ruimtewandeling Whitson en Malensjenko afgelopen
Lees ook: Endeavour naar ISS gelanceerd
Lees ook: Riskante ruimtewandeling succesvol afgerond
Lees ook: Node-3-module van ISS omgedoopt tot Tranquility
Lees ook: ISS 10 jaar oud

Bekijk alle berichten uit deze categorie.