Nieuws

ESA krijgt komende 5 jaar 10 miljard nieuwe middelen

Geplaatst op 26-11-2008 om 20u28 door Bert Carrein - 1989 keer gelezen
Nieuws

Op de tweedaagse ministeriële conferentie van ESA heeft het Europese Ruimtevaartbureau voor de komende vijf jaar zowat 10 miljard euro aan nieuwe middelen gekregen. Dat meldt directeur-generaal Jean-Jacques Dordain na afloop. Volgens Belgisch minister van Wetenschapsbeleid Sabine Laruelle heeft België zijn bijdrage met 20 procent verhoogd tot gemiddeld 190 miljoen euro per jaar. Daarmee stoot ons land Spanje van de vijfde plaats als grootste geldschieter.

"ESA is sterker dan twee dagen geleden", zei Dordain nadat hij van de voor ruimtevaart bevoegde ministers van de 18 lidstaten - met een bedrag van zowat 10 miljard euro - meer had gekregen dan hij naar eigen zeggen had durven dromen.

De topfunctionaris verduidelijkte dat hij een verhoging van het (verplichte) algemeen budget met 2,5 procent per jaar heeft verworven (terwijl in 2005 in Berlijn geen stijging was toegezegd). Het (verplichte) algemeen wetenschapsbudget stijgt tot 2013 elk jaar met 3,5 procent (tegen 2,5 in Berlijn). Voor de verplichte programma's kreeg ESA aldus 3,41 miljard euro.

De lidstaten hebben anderzijds 6,54 miljard euro toegezegd voor nieuwe "optionele" programma's, zei Dordain. "Alle voorgestelde (zowat 30) programma's kunnen starten".

Een belangrijke slokop is de 1,375 miljoen euro voor de verdere uitbating van het ISS, wat wel onder de gevraagde 1,678 miljoen ligt. Dordain zei dat hij nog tot 2011 extra geld kan krijgen van de Europese partners in het ISS.

Er is zodoende nog geen geld voor de lancering van de vierde en vijfde onbemande cargo (ATV) naar het ISS. Van de andere kant is er groen licht voor een definitiestudie aangaande een echte terugkeercargo. (De huidige ATV brandt na gebruik in de atmosfeer op).

Voor de naar 2016 uitgestelde ExoMars robotmissie naar de Rode Planeet beschikt ESA na Den Haag over 850 miljoen euro, niet de zowat 1,23 miljard die volgens de organisatie voor de "totaal herziene" missie nodig is. Dordain zei dat hij de lidstaten tot eind volgend jaar nog de kans geeft bijkomende middelen te geven en dat hij ondertussen met de VS en Rusland praat over een participatie.

De topman verheugde zich in een "goede start" voor het systeemprogramma rond klimaatsverandering, de 950 miljoen euro voor de ontwikkeling van nieuwe weersatellieten terwijl 860 was gevraagd, de 850 miljoen euro voor het GMES-aardobservatieproject ("Kopernikus") met de Europese Unie, de 820 miljoen euro voor het Artes-telecommunicatieprogramma, de 400 miljoen euro voor het technologisch programma GSTP en de 49,5 miljoen euro voor het nieuwe programma "Space Situational Awareness" (dat ook een opening naar de sector van defensie is).

Wat Dordain er institutioneel niet door kreeg, was een herziening van het besluitvormingsproces binnen ESA wat hij als belangrijk beschouwt in het licht van de intrede van nieuwe lidstaten. Nog met betrekking tot de toekomst van ESA als organisatie zei hij dat er onder meer met België wordt gepraat over de mogelijke inplanting doorheen Europa van nieuwe "sites en infrastructuren", gezien de nieuwe programma's.

De Belgische minister Sabine Laruelle gewaagde van "heel goede" ministerconferentie. Ze maakte zich sterk dat zij het onderhandelingsmandaat van de Belgische regering "goed nagekomen" is. Ook zei Laruelle dat er geanimeerde discussies zijn geweest over de verdere financiering van het ruimtestation ISS, met name tussen Duitsland, Frankrijk en Italië. Zonder bedragen te noemen voegde ze eraan toe dat België zich blijft engageren, zeker gezien de langeduurvlucht die astronaut Frank De Winne volgend jaar zal maken.

De minister zei in het algemeen dat België zich voor de komende vijf jaar heeft geëngageerd om jaarlijks 190 miljoen euro bij te dragen, wat een verhoging met 20 procent is. Bovendien is zowat 21 miljoen euro nog niet gebruikt. Binnen het nieuwe luik "Space Situational Awareness" neemt België het voortouw in het programma "Space Weather", door voor de helft te participeren in de 14,5 miljoen euro dat het kost. Op het plateau van Ukkel is reeds een "pool van excellence" opgericht rond de bedreiging die er kan uitgaan van zwaar "ruimteweer" waarmee in het bijzonder geomagnetische stormen worden bedoeld die van de Zon komen.

Meer details over de Belgische toezeggingen geeft Laruelle morgen op een persconferentie in Brussel.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Kandidaten gezocht voor Mars
Lees ook: Europa lanceert eerste onbemande cargo
Lees ook: ESA doet belangrijke ontdekking
Lees ook: Herschel klaar voor lancering
Lees ook: Belg benoemt tot hoofd Galileo-programma
Lees ook: ESA zoekt naam voor missie Frank De Winne

Bekijk alle berichten uit deze categorie.