Nieuws

Vernieuwde Russische cargo naar ISS gelanceerd

Geplaatst op 27-11-2008 om 08u26 door Bert Carrein - 2055 keer gelezen
Nieuws

Vanop de basis Bajkonoer in Kazachstan heeft een Sojoez-draagraket met succes een opgewaardeerde Russische cargo naar het Internationaal Ruimtestation ISS gelanceerd, zo heeft woordvoerster Irina Mantsjila van de Russische vluchtleiding bekendgemaakt. Volgens goede Amerikaanse bron zou een antenneprobleem ondertussen zijn opgelost.

De Sojoez vertrok om 13.38 uur Belgische tijd om zowat negen minuten later de Progress M-01M naar het ISS te slingeren. Het betreft een nieuw type van onbemande cargo.

Vanwege die nieuwigheid zal de vlucht naar het complex meer dagen duren dan de gebruikelijke twee. De koppeling aan de Pirs-module is voorzien voor zondag om 13.32 uur Belgische tijd, enkele uren voor het ruimteveer Endeavour neerstrijkt op het Kennedy Space Center na een geslaagde assemblagemissie naar datzelfde ISS.

De cargo heeft 2,5 ton aan voorraden en uitrusting mee voor de drie opvarenden van het ISS, de Amerikaan Mike Fincke, de Rus Joeri Lontsjakov en de Amerikaanse Sandra Magnus.

Na lancering was gemeld dat een van de twee rendez-vousantennes niet was uitgeklapt zodat een manuele koppeling niet uitgesloten was. Maar bij een tweede poging zou de nukkige antenne toch zijn ontplooid.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Morgen 500e mens de ruimte in
Lees ook: Hitteschild laat het opnieuw afweten
Lees ook: Nieuw ruimtepak kan veel tijd besparen
Lees ook: Ruimtesonde Hayabusa met twee halve benen op weg
Lees ook: Vlaamse ruimtevaartindustrie haalt omzet van 200 miljoen
Lees ook: Iran lanceert binnen 10 jaar astronaut

Bekijk alle berichten uit deze categorie.