Nieuws

De twee grootste stormen

Geplaatst op 04-07-2006 om 10u09 door Bert Carrein - 1707 keer gelezen
Nieuws

De twee grootste stormen in ons zonnestelsel staan op het punt om met elkaar in botsing te komen. Het gaat dan niet over de nieuwste orkaan of zonneuitbarsting, maar om de welbekende Rode Vlek van Jupiter en diens recent gevormde broertje Red Jr. De twee vlekken, respectievelijk zo groot als twee en één keer de aarde, zijn eeuwendurende stormen met winden van vele honderden kilometer per uur. Sinds ongeveer een maand ziet het ernaar uit dat ze op elkaar afstevenen, en een botsing wordt verwacht half juli.

Wat er bij de samenkomst gaat gebeuren is onvoorspelbaar, maar er wordt niet verwacht dat de twee samensmelten om een nog groter systeem te vormen. De botsing is ook niet frontaal: de twee zullen langs elkaar scheren. Het is zelfs mogelijk dat de interactie ervoor zorgt dat de kleur van Oval BA, zoals de kleine vlek officieel heeft, opnieuw verbleekt. Het is voor amateurastronomen dus een aanrader om Jupiter de komende weken in het oog te houden.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuwsastronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuwsastronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.urania.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Jupiter had een tijdelijke maan
Lees ook: Nieuwe theorie voor magnetosfeer Jupiter
Lees ook: Gigantische inslag op Jupiter
Lees ook: Jupiter duikt achter de zon en komt terug met band minder
Lees ook: New Horizons legt Jupiter en Io vast.
Lees ook: Stormen ontmoeten elkaar op Jupiter

Bekijk alle berichten uit deze categorie.