Nieuws

NASA stelt marsmissie uit

Geplaatst op 06-12-2008 om 12u29 door Bert Carrein - 2626 keer gelezen
Nieuws

Het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA heeft beslist de voor 2009 voorziene lancering van een robot naar Mars met twee jaar uit te stellen, terwijl China volgend jaar wel, met Russische hulp, een sonde naar de Rode Planeet stuurt.

Aanvankelijk wou de NASA in 2009 zijn ambitieus Mars Science Laboratory (MSL) naar onze buurplaneet sturen om op zoek te gaan naar vroeger of bestaand leven. Maar dat is technisch niet haalbaar, aldus Charles Elachi van het Jet Propulsion Laboratory van de NASA. Er zijn moeilijkheden met de hardware en er is ook meer tijd nodig voor alle noodzakelijke tests. In 2009 lanceren zou te risicovol zijn geweest. In het bijzonder zijn er problemen rond de mechanismen voor de robotarmen en de wielen.

Het MSL houdt in dat een jeep zal rijden in een gebied dat op grond van metingen door andere sondes vroeger nat moet zijn geweest. Het wetenschappelijk instrumentarium zal tien keer de massa hebben van de robotjeeps Spirit en Opportunity, terwijl de jeep ook veel grotere afstanden zal afleggen dan zijn twee collega's die na landing begin 2004 nog steeds op de Marsbodem actief zijn. De verdaging naar 2011, wanneer de Aarde en Mars weer gunstig staan ten opzichte van elkaar, zal een meerkost van 400 miljoen dollar met zich meebrengen. De totale kost van het MSL zal aldus 1,63 miljard dollar bedragen. Mogelijk lopen door het uitstel andere missies naar de planeet, voorzien voor 2010 en 2011, vertraging op. Maar volgens de NASA, die tegen 2037 hoopt een Amerikaan neer te zetten op de Rode Planeet, is nog niets beslist.

Wel heeft China volgens de Chinese krant Xinjing Bao bevestigd dat Peking volgend jaar meegaat met de ambitieuze Russische Marssonde Phobos-Grunt. De door het Russische ruimtevaartbedrijf Lavosjkin vervaardigde Phobos-Grunt wordt met een Russisch-Oekraïense Zenith-raket op Bajkonoer gelanceerd en heeft als lifter de Chinese Yinghuo-1 mee, de eerste Marsverkenner van Peking. Eenmaal Phobos-Grunt elf maanden later na een reis van 350 miljoen km bij de Rode Planeet is aangekomen, scheiden de wegen van beide onbemande sondes. De Yinghuo-1 bestudeert Mars een jaar lang vanuit een baan rond de planeet, terwijl de Phobos-Grunt op de Marsmaan Phobos zal landen en met stalen naar de Aarde zal terugkeren.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Gezocht: leven
Lees ook: Nieuwe bron van mogelijk leven gevonden op Mars
Lees ook: Valles Marineris: De Grand Canyon van Mars
Lees ook: Belgische know-how
Lees ook: Duizenden nieuwe, prachtige marsfoto's vrijgegeven
Lees ook: NASA stuurt Belg naar 'Mars'

Bekijk alle berichten uit deze categorie.