Nieuws

Koolstofdioxide op exoplaneet ontdekt

Geplaatst op 10-12-2008 om 17u38 door Bert Carrein - 2797 keer gelezen
Nieuws

De Amerikaans-Europese Hubble Ruimtetelescoop (HST) heeft koolstofdioxide op een exoplaneet ontdekt, zo heeft de NASA bekendgemaakt. De vondst kan een eerste stap zijn naar de ontdekking van buitenaards leven.

De Hubble en de Spitzer-telescoop vonden eerder al waterdamp in de atmosfeer van planeet HD 189733b, waarna de HST er ook methaan aantrof. Nu is daar CO2 bijgekomen, aldus het Amerikaanse ruimtevaartbureau. Hoewel de Jupiterachtige planeet te heet is om leven mogelijk te maken, tonen de waarnemingen van de Hubble aan dat de basisbouwstenen voor leven te detecteren zijn bij een planeet buiten ons zonnestelsel. Organische verbindingen kunnen trouwens ook een bijproduct van levensprocessen zijn. De ontdekking van een op de aarde lijkende planeet op een dag kan ook de eerste bewijzen leveren voor buitenaards leven.

De planeet bevindt zich op 63 lichtjaar van ons. Ze verraadde in het bijna-infrarode licht koolstofoxide en koolstofdioxide te bezitten. Ontdekker Mark Swain van het Jet Propulsion Laboratory van de NASA beklemtoont dat het CO2 een connectie kan hebben met biodiversiteit zoals op onze aarde. HD 189733b draait in 2,2 dagen rond haar ster. De verduisteringen bij iedere passage laten toe het licht van de ster alleen en het licht van ster plus voorbijscherende planeet met elkaar te vergelijken.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Miljarden planeten van omvang Aarde in de Melkweg
Lees ook: Dichtste en meest solide exoplaneet tot nu toe gevonden
Lees ook: Bewegingen van exoplaneet voor het eerst gevolgd
Lees ook: Planetenjager vindt maar liefst 32 nieuwe exoplaneten!
Lees ook: "De vondst van een 'tweede aarde' is nabij"
Lees ook: Eerste hot Neptunus ontdekt met transitmethode

Bekijk alle berichten uit deze categorie.