Nieuws

Een superzwaar zwart gat: het bestaat

Geplaatst op 10-12-2008 om 20u32 door Bert Carrein - 2779 keer gelezen
Nieuws

Wetenschappers hebben zestien jaar onderzoek gedaan, maar nu staat het vrijwel vast: het zwarte gat in de Melkweg bestaat. Dat staat in het vaktijdschrift The Astrophysical Journal.

"Onze langdurige studie heeft het tot nog toe beste empirische bewijs opgeleverd dat superzware zwarte gaten werkelijk bestaan", aldus een enthousiaste professor Reinhard Genzel. De Duitser is hoofd van een onderzoeksteam. Dat werkt vanuit Garching, in de buurt van München.

Astronomen uit een reeks landen hebben met behulp van telescopen in Chili de bewegingen van 28 sterren gedurende anderhalf decennium in de gaten gehouden. Het zwarte gat bevindt zich in het centrum van de Melkweg, op 27.000 lichtjaren afstand van de aarde.

Een zwart gat is een bijzonder hemellichaam, waaruit geen licht of materie kan ontsnappen vanwege de zwaartekracht. "Hoewel we zwarte gaten zien als iets bedreigends, in die zin dat je in de problemen zit als je te dichtbij komt, is het goed denkbaar dat ze een rol hebben gespeeld bij het vormen van sterrenstelsels, niet alleen dat van ons, maar allemaal", aldus Robert Massey, een deskundige van de Royal Astronomical Society tegen de Britse omroep BBC.

De wetenschappers hebben allerlei informatie gevonden over het zwarte gat dat de naam Sagitarius A. (Boogschutter A.) draagt. Zo weegt het vier miljoen keer zwaarder in vergelijking met onze zon.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Deeltjesversneller werkt weer
Lees ook: Sgr A*: Snelle sterren nabij het Melkwegcentrum
Lees ook: Zwart gat bij Zwaan op 'amper’ 7800 lichtjaar van Aarde
Lees ook: Reeds in beginjaren van het universum vraatzuchtige zwarte gaten
Lees ook: Zwart gat regelt zijn eigen gewicht
Lees ook: Astronomen ontdekken zwart gat in jong sterrenstelsel

Bekijk alle berichten uit deze categorie.