Nieuws

Laatste Ariane-5 raket van het jaar gelanceerd

Geplaatst op 23-12-2008 om 11u46 door Bert Carrein - 2443 keer gelezen
Nieuws

Op de basis Kourou in Frans Guyana is vannacht succesvol de laatste Ariane-5 draagraket van dit jaar gelanceerd, zo was rechtstreeks op het internet te volgen. 'Passagiers' waren twee telecomsatellieten van de Europese operator Eutelsat.

De 42e Ariane-5 vertrok om 23.35 uur Belgische tijd. De nuttige lading van de Europese superraket was vrij uniek want het betrof twee satellieten tegelijk van Eutelsat. De beoogde voorlopige geostationaire baan had een apogeum van 35.786 km hoogte, een apogeum van 250 km en een inclinatie van 4 graden ten opzichte van de Evenaar.

Een kleine 27 minuten na de start kwam als eerste de Hot Bird 9 vrij, om uiteindelijk een geostationaire baan op 13 graden oosterlengte te zullen draaien De door EADS Astrium op een Eurostar 3000 platform gebouwde en 4,9 ton wegende kunstmaan beschikt over zo maar eventjes 64 antwoordzenders in de Ku-band.

Het is het tweede exemplaar in een serie van drie krachtige telecomsatellieten waarvan een Ariane volgend jaar ook de laatste moet lanceren. De kunstmaan moet minstens vijftien jaar omroepdiensten leveren voor Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Vijf minuten na de Hot Bird 9 begon ook de W2M aan zijn solo-reis rondom onze planeet, waarbij de finale positie 16 graden oosterlengte zal zijn. Bouwer van de 3,4 ton wegende kunstmaan was een consortium, met EADS Astrium en het Indiase ruimtevaartbureau ISRO. Platform was een ISRO 1-3K. De W2M moet omroep- en datadiensten leveren voor hetzelfde gebied als de Hot Bird 9, aangevuld met de eilanden in de Indische Oceaan. Het tuig beschikt daarvoor over 32 antwoordzenders in de Ku-band.

De lancering was met tien dagen uitgesteld omdat er in Frans-
Guyana wegversperringen waren opgeworpen als protest tegen de hoge brandstofprijzen. De Ariane kon bovendien niet bij de opening van het lanceervenster (22.51 uur) vertrekken vanwege een technisch probleem ter elfder ure met de raket.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Vlucht naar ISS krijgt nummer 14 uit bijgeloof
Lees ook: Shuttle Endeavour gelanceerd
Lees ook: Frank De Winne maakt zich klaar voor terugreis
Lees ook: NASA test met succes opblaasbaar hitteschild
Lees ook: Bekijk de lancering van Spaceshuttle Endeavour live!
Lees ook: Endeavour komt terug naar huis

Bekijk alle berichten uit deze categorie.