Nieuws

Astronauten in ISS toasten met gerecycleerde urine

Geplaatst op 22-05-2009 om 12u16 door Bert Carrein - 2071 keer gelezen
Nieuws

De astronauten van het internationaal ruimtestation ISS hebben een toast op hun gezondheid uitgebracht. Niet met champagne, maar door voor het eerst water te drinken die werd gerecycleerd uit urine aan boord van het ISS. Dat meldt de NASA.

"De controlemissie van de NASA heeft voor de ploeg astronauten van Expeditie 19 het licht op groen gezet om water te drinken dat werd gezuiverd door het nieuwe recyclagesysteem van het station", luidt het in een mededeling. De urine werd gerecycleerd door een machine die 250 miljoen dollar kostte en die naar de naam 'Water Recovery System' luistert. Het apparaat moest al eens worden hersteld en opnieuw geïnstalleerd.

Twintig liter gerecycleerde urine werd in november vorig jaar naar aarde gebracht voor een analyse. Die toonden aan dat het water gezond en drinkbaar was, stelt de NASA, die pas op 18 mei zijn fiat gaf voor de consumptie van het water na controle van een klep op de machine.

De Russische commandant Guennadi Padaka en de Amerikaanse en Japanse astronauten Mike Barratt en Koichi Wakata hebben "de beslissing gevierd door een toast uit te brengen in het laboratorium", luidt het nog.

Het recycleren van water was essentieel om de capaciteit voor het verblijf voor een lange duur in het ISS te verdubbelen en naar zes bewoners te brengen.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Atlantis gekoppeld aan ISS
Lees ook: ISS bemanning maakt ruimtewandeling
Lees ook: Zuurstofvoorziening in ISS
Lees ook: Europese cargo naar ISS in vertraging
Lees ook: Node-3-module van ISS omgedoopt tot Tranquility
Lees ook: Russisch vrachtruimteschip los van ISS

Bekijk alle berichten uit deze categorie.