Nieuws

Frank De Winne vertrekt een jaar op training

Geplaatst op 23-12-2008 om 18u29 door Bert Carrein - 2029 keer gelezen
Nieuws

Na de feestperiode vertrekt Belgisch astronaut Frank De Winne naar Japan om zich verder voor te bereiden op zijn tweede ruimtemissie naar en met het Internationaal Ruimtestation ISS, alwaar hij in deze laatste weken van zijn verblijf de eerste Europese gezagvoerder zal zijn. Dat zei de tweede Belg in de ruimte vandaag in het Euro Space Center in Redu.

De Winne reist al maanden van het ene ruimtevaartcentrum in de wereld naar het andere om zich voor te bereiden op de eerste missie van een half jaar voor een Europeaan in het ISS. Voor hij in mei met een Sojoez van op Bajkonoer vertrekt, zal dat niet anders zijn.

Na de eindejaarsfeesten reist hij eerst naar Japan, dan naar Sterrenstad in Moskou, daarna naar Houston en daarna naar het Europese astronautencentrum in Keulen. "Na een week vakantie zal ik de hele tijd in het buitenland zijn. U zal me in België niet meer zien voor een jaar", zei de Winne, die in najaar 2002 zijn eerste ruimtetrip maakte die tien dagen duurde.

Ook toen reisde hij naar en van het ISS met een Russisch Sojoez, als boordingenieur. Van de zes bemanningsleden over wie hij in de laatste weken van zijn toekomstig verblijf in het ISS het gezag zal voeren is hij naar eigen zeggen de enige die al met zo'n Russische capsule heeft gevlogen. "Ik word derhalve al als een 'ancien' beschouwd", zei hij.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Europese cargo naar ISS in vertraging
Lees ook: Sojoez komt deze namiddag aan bij ISS
Lees ook: Tweede ruimtewandeling Discovery succes
Lees ook: Eerste Japans experiment in ruimtelab Kibo
Lees ook: Rusland legt nieuwe bemanning ISS vast
Lees ook: Spin zoekgeraakt in het ISS

Bekijk alle berichten uit deze categorie.