Nieuws

Bruine dwergen schaarser dan gedacht

Geplaatst op 06-01-2009 om 11u13 door Stefan De Decker - 2422 keer gelezen
Nieuws

Bruine dwergen zijn objecten die minder zwaar zijn dan sterren, maar zwaarder dan planeten. Uit een onderzoek van 233 nabije meervoudige sterren met de NASA-ESA Hubble telescoop blijkt dat slechts in twee van deze stersystemen een bruine dwerg voorkomt. Zelfs de kleinste normale sterren, rode dwergen (+/- 20% de massa van de zon), blijken nooit een bruine dwerg als begeleider te hebben. Dit betekent dat de zogenaamde "brown dwarf desert" (de afwezigheid van bruine dwergen rond zonachtige sterren) zich ook voordoet rond rode dwergen. Dat is een verrassing, omdat er wel dubbele bruine dwergen bestaan. Er lijkt nu zelf mogelijk een drievoudige bruine dwerg te zijn ontdekt.

Bruine sterren worden ook mislukte sterren genoemd omdat ze te licht zijn om energie te produceren door middel van kernfusiereactie. Ze hebben een gewicht van 15 tot 75 maal de massa van Jupiter, het theoretisch minimum om tot spontane kernfusie te komen. Het totaal aantal ontdekte bruine dwergen is bijna hetzelfde als het aantal ontdekte exoplaneten (333) maar exoplaneten zijn wel moeilijker op te sporen.

De resultaten werden voorgesteld tijdens de 213e vergadering van de American Astronomical Society (AAS) in Long Beach, Californië die nog duurt tot 8 januari. De 233 sterren die werden bestudeerd maken deel uit van RECONS (Research Consortium on Nearby Stars) dat is opgezet om de dichtste buren van onze zon beter te begrijpen zowel individueel en als groep. Het hoofddoel is ontbrekende begeleiders te vinden van de sterren die zich op een afstand van minder dan 10 parsec of 32.6 lichtjaar van de aarde bevinden. Hiervoor worden gegevens geanalyseerd van reeds bestaande surveys zoals de Sloan Digital Sky Survey (SDSS) gecombineerd met observaties met telescopen op de grond. Momenteel zijn er 12 bruine dwergen gekend binnen de afstand van 10 parsec. Dit is weinig vergeleken met de 239 rode dwergen die momenteel bekend zijn.

Deze resultaten geven statistisch een indicatie dat bruine dwergen weinig of niet voorkomen bij andere dwergsterren en zijn bovendien in lijn met het resultaat van een andere studie van Micaela Stumpf van het Max-Planck-Institute for Astronomy in Heidelberg, Duitsland die ook tijdens deze AAS vergadering bekend gemaakt zijn. Namelijk dat bruine dwergen vooral bij hun eigen soortgenoten voorkomen.

Bijna 10 jaar onderzoek met Hubble’s NICOS instrument gecombineerd met observaties van op de grond hebben een eerste inschatting opgeleverd van de excentrieke baan van de dubbele bruine dwerg Kelu-1 AB. Ze draaien om elkaar in 38 jaar en de totale massa van dit systeem wordt geschat op 184 Jupitermassa’s. Op basis van spectroscopie en fotometrische metingen is hun gewicht respectievelijk echter maximaal 50 en 61 Jupitermassa’s. Dit doet sterk vermoeden dat er een derde bruine dwerg moet zijn.

Geplande “all-sky surveys” met nieuwe telescopen zoals de Large Synoptic Survey Telescope (LSST) met een spiegeldiameter van 8.4 meter of Vista van de ESO (European Organisation for Astronomical Research in the Southern Hemisphere) met een spiegel van 4 meter zullen de puzzel van de "brown dwarf desert” verder ontrafelen door in het infrarood de sterrenhemel af te speuren.

Bron: http://hubblesite.org/newscenter/

Gerelateerde berichten

Lees ook: Meest nabije bruine dwerg ontdekt
Lees ook: Extreem lichte bruine dwergen ontdekt
Lees ook: Is ontdekt hemellichaam reuzenplaneet of bruine dwerg?
Lees ook: Ultrakoele subdwergen volgen merkwaardige banen
Lees ook: Bruine dwerg ontdekt
Lees ook: Koelste bruine dwergster tot nu toe ontdekt

Bekijk alle berichten uit deze categorie.