Nieuws

Discovery klaar voor lancering

Geplaatst op 04-07-2006 om 10u12 door Bert Carrein - 1815 keer gelezen
Nieuws

Update 17h: momenteel begeven de astronauten zich naar het lanceerplatform. Het ziet ernaar uit dat er een goede kans op succes is voor deze Fourth of July.

Update 16h: het missieteam heeft beslist om geen herstelling uit te voeren, en om te vliegen zoals de situatie is, zonder reservezekering. Inmiddels vinden de laatste inspecties plaats, die moeten bevestigen dat er geen ijsvorming of dergelijke plaatsgevonden heeft. Het weer is momenteel nog geen probleem, maar de komende uren worden mogelijk te hoge windsnelheden verwacht.

Update 15h: zopas is er een probleem opgetreden met de reserve elektrische zekering van een verwarmingssysteem op de boosters. De situatie wordt onderzocht en zou verholpen kunnen worden. Bovendien is het volgens de NASA perfect mogelijk om te vliegen zonder dit reservesysteem. Inmiddels is het tanken voltooid en bereiden de astronauten zich voor op de traditionele maaltijd. Het weer blijft er gunstig uitzien voor een lancering om 20h37m55s.

Update 13h: het vullen van de externe tank is bijna voltooid. Momenteel zijn er wat regenbuien in de buurt van Kennedy Space Center, maar de 80% kans op goed weer blijft gehandhaafd.

Update 10h: goed nieuws vanuit Florida bij het begin van de lanceringssverslaggeving: er is slechts een kans van 20% op slecht weer vanavond, en er zijn momenteel geen technische bekommernissen.

Tijdens een routine-inspectie op maandag, in afwachting van de geplande lancering om 20h38 dinsdag, is een barst vastgesteld in een stuk isolatiemateriaal op de externe brandstoftank van Discovery. Dit zou ontstaan zijn door het tweemaal vullen en weer ledigen van de tank met gekoelde brandstof. Het loshangende stuk, met een gewicht van 2.5 gram, werd verwijderd. Volgens de NASA zou het geen schade veroorzaakt hebben moest het bij de lancering losgekomen zijn.

Bron: http://www.urania.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Discovery afgekoppeld van ISS
Lees ook: Atlantis zal dit jaar niet vertrekken
Lees ook: Spaceshuttle zonder beveiliging
Lees ook: Schade aan lanceerplatform Atlantis
Lees ook: Discovery veilig geland op Cape Canaveral
Lees ook: Spaceshuttles langer in dienst?

Bekijk alle berichten uit deze categorie.