Nieuws

Substormen in magnetosfeer van Jupiter en Aarde

Geplaatst op 11-01-2009 om 14u28 door Bert Carrein - 2563 keer gelezen
Nieuws

Waarnemingen van magnetische velden en elektrisch geladen deeltjes in de omgeving van de reuzenplaneet Jupiter, uitgevoerd door de Amerikaanse planeetverkenner Galileo, werpen nieuw licht op de oorzaak van zogeheten magnetische substormen in de omgeving van de aarde. Dat schrijven onderzoekers van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA in Journal of Geophysical Research.

Bij magnetische substormen krijgen elektrisch geladen deeltjes in korte tijd een grote hoeveelheid energie, waarna ze met hoge snelheid in de richting van de aarde bewegen, en daar onder andere verstoringen in satellietcommunicatie en poollicht veroorzaken. Waardoor zo'n twee à drie uur durende substorm door getriggerd wordt - een gebeurtenis op de zon, of een verschijnsel dat zich binnen de aardse magnetosfeer afspeelt - was echter nooit duidelijk.

Door Galileo-waarnemigen van Jupiter te vergelijken met metingen van ESA's Cluster-satellieten (die langgerekte banen rond de aarde beschrijven) is een begin gemaakt met de oplossing van het raadsel. De substormen in de Jupiter-magnetosfeer (die veel groter is dan die van de aarde) duren enkele dagen in plaats van een paar uur. Ze zijn geassocieerd met materiaal dat vanaf de vulkanisch actieve Jupitermaan Io de ruimte in wordt geblazen. Dat doet vermoeden dat ook de aardse substormen getriggerd worden door verschijnselen in de magnetosfeer zelf.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Zonnestelsel ouder dan voorheen gedacht
Lees ook: Herschel zal ijsdwergen in Kuipergordel onderzoeken
Lees ook: Zonnestelsel opgang boven Vuureiland
Lees ook: Belgisch-Japanse expeditie zoekt meteorieten op Zuidpool
Lees ook: Bruine dwerg aan de rand van ons zonnestelsel?
Lees ook: Overeenkomsten tussen Mars en Venus

Bekijk alle berichten uit deze categorie.